Döm själva. Tvåkronorna är från 2016 och det översta myntet har mörknat mycket mer. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​De nya kopparmynten mörknar snabbt. Det tycker en handlare som Dalabygden pratat med. På Sveriges Riksbank säger man att det är normalt.

Du kanske är en av alla som undrar varför flera av de nya 1- och 2-kronorna har blivit mörka. Då är du inte ensam.

Nyligen pratade Dalabygden med en ägare till en lunchrestaurang.

När det var dags för betalningen visade ägaren några 1- och 2-kronor av de nya mynten. De är bara ett år gamla men redan mycket mörka.

– Man ser inte kungen längre. Konstigt, ska det vara så här. Det man minns av de gamla kopparmynten var att de såg fräscha ut hela tiden.

För nästan ett år sedan fick vi de nya mynten 1-, 2- och 5-krona. 10-kronan fick vi behålla.

5-kronan består av koppar, aluminium, zink och tenn, medan 1- och 2-kronan till stora delar
består av koppar. Det är alltså kopparmynten som mörknar.

Tommy Persson jobbar på Sveriges Riksbank. Vi lät honom reda ut om det är onormalt eller normalt med de mörka inslagen på mynten:

Har ni fått in liknande fall?

– Ja, vi har blivit kontaktade av några få som har haft samma synpunkter eller frågor.

Är det normalt eller är det nåt med tillverkningen?

– Det är helt normalt att myntet mörknar. Ytskiktet är 100 procent koppar och koppar mörknar (oxiderar) och det är inget fel på mynten. Själva präglingen påverkas inte. Det ser ut på samma sätt i andra länder som har kopparmynt som euron 1, 2 och 5 cent.

– Varför vi inte längre har silverfärgade mynt är för att vi har tagit bort nickel i mynten, vilket är positivt för alla nickelallergiker.

Hur många gjordes och var?

– Hur mycket mynt som präglas är inget vi går ut med. De nya mynten tillverkas i Nederländerna av Koninklijke Nederlandse Munt. De gamla mynten, som dessa ersätter, blev ogiltiga den 30 juni 2017.

Hur mycket av de gamla pengarna fick ni in?

– I dagsläget har vi fått in cirka 40 procent av mynten och drygt 90 procent av de äldre 100- och 500-kronorssedlarna.

– Sedlarna går att lösa in på bank till och med den 30 juni nästa år och därefter kan man alltid lösa in ogiltiga sedlar hos Riksbanken. Det innebär att det fortlöpande kommer att komma in 100- och 500-kronorssedlar till Riksbanken.

När det gäller mynten så kan man sätta in mynt på bankkonto till och med den 31 augusti. Därefter löser varken banker eller Riksbanken in mynten. För att hitta närmaste bankkontor så kan man söka på myntkartan.se.