Sjön ska locka turisterna

Målet är en fin badplats, och kanske fiske. Foto: Emily Bakken
Textstorlek:

Jordbruksverksamhet och bristfälliga avloppsanläggningar har ställt till det. I över 60 år har byborna i Finnbacka försökt rädda sjön från försurning. Och inom tre år hoppas man se resultat.

Dalabygden svänger av till vänster, strax innan Bingsjö. Där uppe i skogen, cirka 450 meter över havet ligger byn Finnbacka. Vägen slingrar sig mellan villor i olika skick och utföranden, för att sedan ta slut.

Precis som vad namnet antyder handlar det om en finnby. 1613 lär den första finnländaren ha bosatt sig här. Under 1920-talet blomstrade bygden med sina omkring 200 invånare.

Nu finns bara 16 kvar, varav den yngsta nyss fyllde 50. Mitt i byn ligger sjön som kartan nämner Backtjärnen, byborna kallar den Hälltjärn. En sjö som ska räddas från försurning.

Arbetet har pågått under en längre tid men inom en treårsperiod hoppas man se resultat.

Målet är att känna behag av ett dopp. Hoppet finns även om ett ädelfiske. I bystugan har fem bybor samlats för att berätta om projektet och gemenskapen som skapats.

– 1998 gjordes en utvecklingsplan. Vi utvärderade hur det låg till med tjärnen och vilka möjligheter som fanns att ställa den i ordning.

Här kan du se, säger Yvonne Backlund och håller fram ett kompendium. I utvecklingsplanen står att tjärnen sedan många år tillbaka varit i ett mycket dåligt skick. En vacker källsjö förvandlades till en stinkande dypöl.

Och byborna är mycket angelägna om att få tillbaka den i sitt ursprungliga skick. Bo Danielsson berättar om reningsprojektet:

– Sjön har drabbats av blå alger. Runt sjön har man bedrivit jordbruksverksamhet.

Detta har orsakat övergödning. Bristfälliga avloppsanläggningar i området har också gjort sitt till. Och reningsarbetet har säkert pågått i 60 år. Man har aldrig tidigare gjort någon riktig syresättning. Men nu är det på gång.

Nu har man placerat ut åtta bottenventiler och fyra luftpumpar till syfte att blåsa liv i tjärnen.

Det är byalaget som står för underhållet. Kostnaderna för det hela ligger på cirka 40 000 kronor per år.

Nu senast köpte man in ett instrument som ska mäta syrehalten i sjön.

Att Hälltjärn är viktig för bygden är byborna överens om. Den är byns hjärta och det första man ser när man kommer upp här på höjden.

– En fin badsjö vill vi alla ha. Det var väl därför finnarna slog sig ner här en gång i tiden, för tjärnens skull, tror Bo Danielsson varvid Tommy Stålberg tillägger:

– Om sjön blir fin skulle det betyda mycket för turismen.

De hoppas kunna locka fler turister till bygden. Och Tommy Stålberg är dem på spåren.

Han har långtgående planer på hur detta ska gå till. För två år sedan köpte han byggnaden som han nu renoverar. Snön faller vanligtvis tidigt över Finnbacka och nu ser han sin chans att lyckas inom skidbranschen. En skidanläggning är planen.

Han vill få hit skidåkare som tidigt vill komma igång med träningen. Stockholmarna har närmare till Finnbacka än till Sälen, ett faktum han menar kommer locka många.

Åtta bäddar står redan klara. Till vardags driver han en el- och byggfirma. Men han är inte ensam om företagsandan.

– Här slutade man med nötkreatur i början på 1960-talet.

Man slog åkrarna så länge man orkade. Sedan började landskapen att växa igen, säger Yvonne Backlund och berättar att de nu löst problemet.

Tillsammans köper 15 av de 16 byborna in ett tiotal kor som de turas om att sköta.

– Vi köper in djuren på våren. Rent praktiskt betalar alla in en summa var.

Till hösten, efter slakt, görs en slutavräkning beroende på hur mycket kött var och en tar med sig hem, säger Yvonne.

Härifrån går bussen varje lördag in till Rättvik. Detta till trots ser de inget problem med att bo så avskilt från centralorten. De flesta bybor är bilburna.

Här finns det mesta de behöver. Men skulle livsmedelsbutiken och bensinstationen i grannbyn, åtta kilometer bort, läggas ner skulle det se värre ut, menar de.

Naturen, tystnaden och sammanhållningen. Här trivs de.

Emely Bakken