Linus fångar högspänning på bild

Textstorlek:

​Att fotografera elektroner som vill bort från glödtråden på grund av en överspänning kan ge häftiga bilder. 
Men att handskas med 40 000 volt kan vara livsfarligt för den som inte har kunskap. Linus har kunskap och vet vad han gör. 

– Jag har jobbat många år på ABB Transformers högspänningslaboratorium och har lång erfarenhet av högspänning, berättar Linus Jern i Lernbo utanför Ludvika.

Han köpte sin första digitala kamera 2004 och då började fotointresset ta fart på allvar.

– Innan hade jag fotograferat mest för att dokumentera som de flesta brukar göra. Det blev kort från både jul och midsommar på samma rulle, säger han och ler.

Nu kunde Linus ta hundratals bilder på samma motiv innan han var nöjd.

Makroobjektivet användes flitigt för att ta på riktigt nära håll och då kunde det handla om helt vardagliga motiv från början.

– Det är kul med tekniska utmaningar, ju svårare desto roligare. Resultatet av fotot behöver inte alltid bli perfekt. Det kan va roligt att bara lyckas fånga något på bild, säger han.

Just nu tar utbyggnaden av huset och dottern Moa, tre år, mycket av hans tid och när kameran åker fram är det oftast Moa som är motivet.

Men inför Dalabygens besök riggar han upp för att visa hur det kunde se ut under en period då han experimenterade mycket med elektricitet på bild.

Han förklarar att mättransformatorn, som används för att mäta högspänning med, matar han baklänges, det vill säga matar in lågspänning och får ut högspänning.

När han ska ta kortet trycker ha ner reglaget på en helt vanlig brödrost.

– Den sitter i serie med en matningskrets för att begränsa strömmen. Annars skulle säkringarna gå, förklarar han.

Koppartrådar är kopplade till en glödlampa och under den ligger en aluminiumfolie. Den fungerar som ett jordplan.

När reglaget trycks ner börjar det spraka och lysa med ett blåviolett ljus från glödlampan.

– Glödtråden spänningsätts med ungefär 40 kV. Avståndet är egentligen för litet för så hög spänning och därför blir det ett överslag.

I det här fallet är det två saker som händer. Inne i lampan vill elektronerna bort från spetsen, det vill säga glödtråden, men där är avståndet för stort och det kan inte slå över. Därför bildas en lysande kvast, en så kallad korona, åtminstone delvis.

Det blir ett partiellt överslag.

Utanpå glödlampan är inte avståndet tillräckligt stort och därför slår det till jordplanen.

Linus kan lägga ned mycket tid och arbete för att få en händelse på bild men han kan också ta hundratals bilder för att få en så snygg bild som möjligt.

Men i vissa fall är det svårare att få många chanser. Som exempelvis bilden på en vattenfylld ballong i det ögonblick den spricker.

– Jag kan ju inte fylla hundratals ballonger med vatten utan där fick jag lösa det på annat sätt.

Ute på gården hade han gjort en provisorisk ställning där han hängde upp en vattenfylld ballong ovanför en spets.

– Ballongen hängde jag i en ledande tråd, som var kopplad till självutlösaren på kameran. När jag klippte av tråden ramlade ballongen ner på en spets samtidigt som kameran utlöstes.

För att lyckas tog han först reda på hur lång slutarfördröjningen på kameran var, den var på 80 tusendelssekunder.

Därefter räknade han ut hur långt ballongen skulle hinna falla på den tiden.

Med hänsyn till gravitationskrafterna beräknade han att ballongen skulle falla 20 mm, alltså skulle den sitta på det avståndet över spetsen.

Ett annat experiment var en vanlig vattendroppe i diskhon.

– Det som tog tid var placeringen av blå plastlock och orangea apelsinskal, eller att inte få reflexer i bilden. Men också att tajma när droppen slog i vattenytan.

Fotot han blev mest nöjd med är vattendroppen som är på väg upp och drar med sig vatten upp igen.

En bild tog han på en yxa, där han satt spänning på hela metalldelen.

– Det var bara på den vassa delen man kunde se en lysande koronakvast och det beror på att elektronerna har lättare att sticka ju mindre yta spänningen har, förklarar han.

Nu är det nya utmaningar i Linus fotograferande och då är det nog inte tekniska i första hand, när det handlar om dottern Moa.

– Nej, det kan vara svårt att bara säga till, utan man får lirka och locka, säger Linus.

Maria Karlsson