Dumpat skräp i reservat upprörde ortsbor

Ingen har polisanmälts för dumpningen av skräp i Malingarna. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Någon hade dumpat ett stort lass med skräp utmed en slänt i det natursköna reservatet Malingarna. Det engagerade många i bygden som uttryckte sin upprördhet över det på sociala medier och vid möten på byn. Nu är skräpet uppstädat men ingen har anmälts för nedskräpningen.

Tia Permats och Anders Malmström i Nyhammar hörde talas om att någon hade tippat ett stort lass med skräp i en slänt vid naturreservatet Malingarna mellan Nyhammar och Björbo. Och många lät upprörda över att det kunnat ske i så vackert område.
De säger att det pratades om att polisanmäla men vad de vet har ingen gjort det.
– Vi trodde inte det var sant när vi åkte dit och fick se det själva. Att någon kastat så mycket skräp på ett så fint ställe, säger Tia Permats.
– Det borde ju vara lika mycket jobb att åka med skräpet till en återvinningscentral som att tippa av det här, tillägger Anders Malmström.
De tycker det såg ut som att någon renoverat huset, eller kanske anlitat någon som gjort det och även ”tagit hand om” rivningsmaterialet på sitt eget sätt.
Det fanns brädor, stuprör plasthinkar, köksinredning och elektiska apparater med mera bland skräpet. Och av mängden att döma verkade det som att någon form av kärra hade använts för att frakta dit allt skräp.
Många klagomål som rör nedskräpningen i naturreservatet Malingarna har kommit in till Miljö- och byggenheten i Ludvika kommun. Det bekräftar Anna Schött, miljö- och hälsoskyddsinspektör i kommunen.
– Ja, det var så synligt. Det var vid en rastplats som det tippats skräp i en slänt ner mot sjön.
Hon berättar att kommunen får städa väldigt mycket efter människor som dumpar skräp på mindre enskilda vägar, dit allmänheten får färdas fritt.
– Jag tycker att klagomålen om nedskräpningar har ökat den senaste tiden, och det kostar mycket skattepengar när kommunen ska städa och ta reda på, säger Anna Schött.
I Malingarna handlade det inte om en enskild väg, enligt henne. Hon gjorde en bedömning att det var Trafikverkets ansvar och skickade ärendet dit
– Det finns en väglag som säger att de har ansvaret när det handlar om större vägar som riksvägar eller länsvägar, och tillhörande väganordningar som parkeringsplatser och rastplatser samt 25 meter från dessa, förklarar hon.
Nedskräpning är ett brott enligt miljöbalken och när det hittats bevismaterial gör de alltid en åtalsanmälan till polisen om miljöbrott, säger Anna Schött vidare, men tillägger att det ofta är svårt att komma åt den som dumpat skräp i naturen.
Lars Hedström, presskommunikatör på Trafikverket lovar att skräpet nu är bortstädat.
– Det är inget snack utan det är Trafikverket som har ansvaret för städningen. Det tog några dagar, men nu är det borta, säger han.
Ingen polisanmälan har gjorts i det här fallet.
– Trafikverket håller inte på med brottsbekämpning, vi kan inte leka detektiv och leta efter några bevis, säger han men förklarar att det skulle vara skillnad om det hade handlat om tio gifttunnor exempelvis som var dumpade. Då är det ett allvarligare miljöbrott.
Han har också sett en ökning av nedskräpningen på senare år, vilket han tycker är tråkigt.
Att Trafikverket ska behöva städa upp efter människor som skräpar ned känns onödigt, men det är ett nödvändigt jobb, säger han.