Tin G lämnar Karl-Tövåsen

Det blev inte som hon tänkt. Nu lämnar Tin Gumuns Karl-Tövåsen. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Förra sommaren vann Tin Gumuns kampen mot Skatteverket. Men i år blir det ingen verksamhet på Karl-Tövåsens fäbod.
– Kanske hittar jag en annan.

Tin Gumuns har stängt Karl-Tövåsens fäbod, ett turistmål som årligen lockat tusentals besökare. Både produktion och försäljning ligger nere.
Anledningen är brukarparets pågående skilsmässa. Familjen Gumuns övertog driften 2006. Sommaren 2016 avslutades en flera år lång rättsprocess där Skatteverket krävde att hon skaffade ett kassaregister.
Tin menade att detta skulle vara slutet för verksamheten då fäboden saknar både elektricitet och mobiltäckning.
Med stöd från LRF drev hon frågan till Kammarrätten som slog fast att kravet på kassaregister var oskäligt. Hon fick dispens och den långa kampen var äntligen över.
Men nu har det hänt saker. Makarna Gumuns är inte överens om fäboden. Och Tin är kanske på väg bort från Dalarna. Tanken har slagit henne att skaffa en annan fäbod.
– Jag blir nog tvungen att släppa Karl Tövåsen. Dessutom vet jag inte om jag vill stanna kvar. Jag har blivit erbjuden jobb på mejeriet Oviken ost i Jämtland. Så nu ska jag jobba där ett tag, säger hon exklusivt till Dalabygden.
Tin Gumuns menar att hon är Karl Tövåsens ansikte utåt och har jobbat fram ett varumärke som känns svårt att släppa ifrån sig.
Du kämpade och vann. Är det då läge för ett uppehåll?
– Visst känns det ganska surt att ha kämpat i flera år och sedan händer det här. Men någon gång måste jag dra i handbromsen. Det här kommer inte att gå, kände jag när jag i april tog mitt livs svåraste beslut.
Men har du inte anställda som kan sköta verksamheten?
– Nej, det här med att driva en fäbod är komplicerat. Produkter ska tillverkas, hygienkrav ställs och djur ska skötas om, säger Tin.
Ortsbor, turister och tjänstemän. Det är många som stöttat henne genom rättsprocessen. Hon berättar att många nu är besvikna och ledsna.
Det är tråkigt för bygden att förlorar en levande fäbod, får hon höra. Tin skriver på sin hemsida att hon hoppas kunna öpnna igen nästa sommar.
– Men vi får se hur det blir med den saken. I dagslägen är det oklart, säger hon och fortsätter:
– I sommar betar ungdjur på vallen. Det är fritt fram för vem som helst att besöka fäboden. Men jag är inte där.

Emely Bakken