Släktforskar med dna

Intresset för släktforskning ökar i Dalarna. Foto: Håkan Gelin
Textstorlek:

Familjehemligheter och grannen som visar sig vara din anhörig. Intresset för släktforskning ökar i Dalarna och dna-test revolutionerar sökandet.

Det ligger en spänning i det, menar Håkan Gelin, ordförande i föreningen Släkt och bygd i Borlänge. Han vittnar om ivern att leta sina rötter och studera svunna tider.
Det vanligaste är att man börjar kring pensionsåldern. Många 40-talister går nu i pension, därav ökningen av antalet släktforskare. Och det är främst under semestern som folk tar sig tid.
Men föreningens medlemmar påpekade bristen på sommaraktiviteter. Så Gelin anordnar nu en släktforskarvecka. Arrangemanget är utspritt på sex olika dalaorter med start i Borlänge den 3 juli.
– Vi har något som kallas dalasamverkan. I organisationen ingår ett antal släktforskarföreningar. Varje förening ansvarar för varsin dag under arrangemangveckan. Vi vill locka folk från Dalarna men även folk utifrån, säger Håkan Gelin.
Det planeras en mängd olika kulturevenemang till syfte att locka en bred målgrupp. Håkan Gelin kan det här med släktforskning och han delar gärna med sig av sina kunskaper.
Men det handlar inte bara om att söka rätt på individer. Även kulturella platser lockar. Rester under en gravsten eller byns gamla timmerbyggnad.
– Det fascinerar.
Och digitaliseringen har gjort det lättare.
– Förr satt man på biblioteket, på släktforskarnas hus eller vid kyrkböckerna. I dag sitter många hemma och söker i databaser på Internet. Tillgången på information har ökat lavinartat. Man kan söka på ett helt annat sätt, säger Gelin och berättar om det senaste:
– Att man nu dna-testar sig revolutionerar det hela. Testet är ett verktyg som får gårdagens metoder att blekna. En tidigare okänd far kan avslöjas. Man kan hitta många lik i garderoben med hjälp av tekniken. Och det har blivit väldigt populärt att testa sig.
Ute i byarna kan man höra: ”Här är alla släkt med alla”. Ligger det något i uttrycket?
– Väldigt många är besläktade med varandra i dalabyarna. Ta byn Gustafs, utanför Borlänge, till exempel, där kan man konstatera detta. I Borlänge däremot finns en historia av inflyttning till följd av industrialisering och handel. Under tiden man anlade Domnarvets järnväg var omsättningen på folk särskilt stor. Ute i jordbruksbyarna såg det inte likadant ut.
Håkan Gelin hoppas släktforskarveckan blir ett återkommande evenemang.
Emely Bakken