Roddare sjösatte i kylslaget Siljan

Bakre raden från vänster: Zandra Bud, Jonna Danielsson, Johanna Sahr-Trogen, Elin Lindroth, Maja Sahr-Trogen. Främre raden: Filip Melin, Isak Birkeholm. Axel Larsson. Längst fram Annelie Birkeholm. Foto: Hans Lundin
Textstorlek:

Så kom då äntligen en vacker och skön kväll med lite sol och temperatur på över 15 grader. Då var det dags för roddarna på Sollerön att börja sin säsong.

Ungdomar mellan 12-18 år ror singel, dubbel eller i så kallade skullerfyror. Det är tävlingsbåtar och de tävlar runt om i landet under säsong.
Två av ledarna, Annelie Birkenholm och Jean Martell har tillsammans tre OS bakom sig.
Att ro är en utmärkt fysisk träning, menar Annelie Birkenholm. Man tränar styrka, cirkulation, balans och får en fantastisk syreupptagning.
Det visar sig att många av våra ungdomar kombinerar sommarens rodd med vintersport.
Också kyrkbåtsroddarna sjösatte samma kväll. På ön finns herrlagets kyrkbåt Jugen Jon och damlagets Sophia Magdalena.
–Vi tränar inför tävlingarna på midsommar i Siljansnäs, säger Conny Bondesson från Sollerö IF. Tyvärr är det väl så att medelåldern på oss roddare bara stiger. Det är svårt att få med ungdomar då de ofta studerar på annan ort.
– Då jag började ro på 1980-talet var det nästan 20 kyrkbåtar i tävlingarna och antalet har sjunkit med åren så det är inte bara vi som har problem.
En del lag får till och med köra mix med både damer och herrar i båten.
I dagsläget har vi var sitt roddarlag för herrar och damer, men det är svårt för många att komma ifrån. Ikväll har vi ett fullt skeppslag herrar och några yngre tjejer som följer med och det är kul.
Ungdomarna bar ut sina båtar två och två. Men då Jugen Jon ska i sjön hjälps hela skeppslaget åt.
Gracilt glider den vackra båten ut på den stilla vattenytan och styrman Per Hielm behöver inte ens använda sin megafon i den stilla kvällen då han beordrar par efter par att sätta sig i båten och lägga ut sina åror.
Då alla är på plats och har spänt fast sig höjer styrman roparen och årorna sätts samtidigt i vattnet och båten skjuter ut.
Några som Dalabygden pratade med vid stranden och sjösättningen av båtarna säger att det är vid den här typen av tillfällen det känns otroligt privilegierat att få bo i Dalarna.
De menade också att det är värt att sända en tacksamhetens tanke till alla dem som frivilligt underhåller och vårdar vårt kulturarv med kyrkbåtar.
Hans Lundin