På Bjursdraget är alla instrument välkomna

Lennart Andersson, längst till vänster, och hans spelvänner var redan på fredagen igång med buskspel. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Redan dagen före Bjursdraget i Bjursås var spelmännen igång med spelandet.

Varje sommar sedan 2004 arrangerar Bjursås dragspelsklubb musikevenemanget Bjursdraget. I lördags var det dags igen, vid Bjursås Skicenter och camping som är medarrangörer.
Dalabygden träffade Lennart Andersson från Bjursås dragspelsklubb och hans medmusikanter redan dagen före Bjursdraget. Några hade kommit från Uppland, andra från Närke eller Västmanland bland annat.
Spelandet var redan igång och här förekom inte bara dragspel.
– Nej, alla instrument är välkomna här, säger Lennart och räknar upp några exempel som fanns representerade förutom dragspel: durspel, nyckelharpa, gitarrer, kontrabas, basgitarr, klarinett och till och med såg.
Lennart berättar att de från klubben har varit där sedan i torsdags för att göra iordning och förbereda inför Bjursdraget, med uppträdande av CC-riders som legat länge på Dala-toppen. Men också allspel, dans, servering, buskspel och scenframträdanden av gästande klubbar och grupper och stipendieutdelning med mera, har sin givna plats på Bjursdraget.
– Stipendiet består av en penningsumma från en fond till minne av en avliden medlem i dragspelsklubben, Olle Ernstsson. Den startades för att uppmuntra unga musiker och i år går stipendiet till Linnea Hedvall som spelar fiol, säger Lennart.
Buskspelet började redan på fredagen. Och när spelat väl har kommit igång, då är det ingen som vill sluta.
– Ofta kan spelandet hålla på hela natten, fram tills klockan är fyra, halv fem, säger Lennart.
Bjursdraget har många sponsorer, både företag och privatpersoner.
– Och alla ställer upp och jobbar efter sin förmåga. Arbetet med Bjursdraget ger sån sammanhållning i klubben.
Samarbetet med Skicenter har också fungerat mycket bra, tycker Lennart.
– Det finns camping och gott om utrymme, och på värdshuset serveras mat under lördagen. I dag ordnar vi med hamburgare och kolbullar, men det gör vi på lördagen också, säger Lennart.