Frivillig djurambulans rycker ut

Anna Nordén välkomnar fler volontärer till de fem djurambulanser som rullar i länet. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

Hemlösa katter och varma hundar i bil dominerar larmen till Djurambulansen i Dalarna. Ett stort problem, menar Anna Nordén.

Många uppskattar Djurambulansens arbete när de för nödställda djur, såväl för tama som för vilda, rycker ut.
Och så här års är behovet av verksamheten stor.
Djurambulansen i Dalarna är en relativt nystartad ideell förening och det pågår en ständig efterfrågan på personer med vilja att offra lite av sin fritid.
Ambulanspersonalen ser till att lära upp och utbilda nya volontärer. Viss kunskap krävs för att kunna bidra.
– Vi bistår med vård, såsom första hjälpen. Vi hjälper djurägaren att ta djuret till veterinären. Och det händer att vi även kör mindre akuta fall när ägaren själv inte kan köra. Djurambulansen samarbetar med viltjouren och polisen, säger Anna Nordén som är aktiv i styrelsen.
Ambulanser, särskilt anpassade för djur, finns än så länge bara i Stockholm, Skåne och Dalarna.
Därför händer det ofta att det larmas från kringliggande län. I dag rullar fem bilar vilket Nordén menar är tillräckligt för att täcka Dalarnas yta.
Nyligen startade föreningen en facebooksida med bara katter i fokus.
– Djurambulansen har en huvudsida där vi lägger ut aktuell info samt efterlysningar i de fall vi snabbt behöver allmänhetens hjälp.
– Många larm rör katter. Därför startades en ren kattsida. Vi fokuserar på alla djur och vill inte att katterna ska dominera ut de andra nyheterna, säger Anna Nordén.
Lene Larsen, Djurskyddet Dalarna bekräftar problemet. Hemlösa, bortsprungna, ja till och med bortförda katter är ett problem.
– Vi på Djurskyddet jobbar hela tiden med utsatta katter. På senast tiden har vi konstaterat att katter i skogarna blivit en allt vanligare syn. En katt går inte frivilligt djupt in i en skog. Det finns personer som fångar in dem och kör ut dem dit, säger Larsen och berättar om en tjej i Grycksbo som förlorade två hankatter på en och samma dag.
Efter ett halvår hittade Djurskyddet den ena katten i Lisskog. Ett år därpå hittades den andra katten några mil därifrån.
Djurambulansen vill även uppmärksamma sommarens risker för hundar.
Den kanske mest vanligaste orsaken till utryckning är hund i varm bil. I bästa fall bör man lämna djuret hemma under de varmaste sommardagarna.
Det som man ändå rekommenderar, är att man skaffar sig en termometer som visar hur varmt och farligt det kan bli för djuren i bilen.
Anna Nordén tycker att man ska prova att sitta i bilen för att märka hur snabbt det går med värmen. Och hon varnar:
– Ett djur som är överhettad eller får solsting kan bete sig mycket avvikande. Hunden kan till och med attackera sin ägare. Se till att alltid ha vatten med dig för att kyla av en överhettad hund.
– Och när det kommer till ormbett och getingstick: känner du ditt djur väl så vet du oftast när något inte står rätt till, avslutar hon.
Emely Bakken