Vill skapa i trädgården

Efter 25 år vid kyrkan i Vansbro satsar nu Per-Arne Hallqvist på eget företag. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

I 25 år skötte han grönytorna vid kyrkan i Vansbro. Men sedan tre år tillbaka satsar Per-Arne på trädgårdsskötsel i det egna företaget Phlox trädgårdshälsa.

Från och med i år finns rut-avdrag att söka för beskärning av äppelträd och hela vårvintern har Per-Arne Hallqvist, Äppelbo, beskurit träd. I maj är det försent att göra det, menar han, men äldre träd beskärs lämpligast under JAS-perioden, det vill säga juli, augusti och september.
Per-Arnes tips är att inte vänta för länge med att beskära ett nyplanterat äppelträd.
– Det händer att de vill ha hjälp med ett träd som fått växa utan beskärning i kanske tio år. Men man kan inte beskära för kraftigt på en gång för då skjuter det upp massor av vattenskott, förklarar han.
I 25 år arbetade Per-Arne som vaktmästare vid Vansbro kyrka, mesta tiden tillbringade han utomhus.
– Under de åren träffade jag också mycket folk och fick veta vad de vill ha hjälp med i sina trädgårdar. Många känner mig nu så jag har inte heller behövt göra mycket reklam sen jag startade företaget.
1990 gick Per-Arne trädgårdsutbildningen på Vassbo, som fanns då, för att på bästa sätt sköta grönområdena vid kyrkan bland annat.
Inriktningen Per-Arne har nu är i första hand äldre som inte längre orkar sköta sin trädgård som de vill att den ska vara. Just nu är det förmånligt i och med rutavdragen, om det inte gäller att anlägga nytt, förklarar han.
Han håller sig inom kommunen i första hand, men i fjol arbetade han i Stockholm under en period.
– Det var ett byggföretag som skulle fixa ett område och anlägga gräsmatta och plantera häckar med mera. Men när jag kom dit var istället högsta prioritet att gräva för fiber, så jag fick en snabbkurs i det innan jag började, berättar Per-Arne.
Det kan ta tre-fem år att få ett företag att gå runt, har han hört, så nu tycker han det har gått bra. Med jobb i stort sett varje dag.
Han hoppas kunna få fler fasta kunder och mer att göra inom kommunen exempelvis, det skulle kännas tryggare.
– Det kan vara svårt för små företag, det är ofta de stora som får jobben. Jag skulle gärna sköta om en speciell plats där jag kunde visa vad det går att göra med en grönyta.
Han är också flexibel och kan tänka sig många olika slags arbeten. Ge förslag på planteringar, plantera, anlägga gräsmattor, tvätta gravstenar, röja snö, hugga i skogen och även snickra, som är ett av hans intressen.
– Nu hyr jag in en grävare för tyngre jobb men tanken är att så småningom kunna köpa in en egen grävmaskin. Och en traktor med plog för snöröjningen på vintern, säger Per-Arne.
Det han satsat på hittills är betteridrivna verktyg som häcksax och kedjesåg med teleskophandtag för att nå grenar som sitter högt upp. Dels är det bra för miljön och han slipper bensinångorna. Dessutom låter de mindre när de är igång.
Per-Arne gör också plattläggningar och bygger stenmurar i slänter exempelvis.
– Det är roligt när man får skapa, jag designar och kommer med förslag, säger han.
Han har också många omläggningar av gamla plattläggningar.
När han gör ett arbete i ett villaområde leder det ofta till mer, när grannarna ser och inspireras.
Hur ser det ut i din egen trädgård?
– Den är helt uppgrävd nu, säger han och skrattar.
Men förklarar att han ska göra iordning en köksträdgård för att kunna fotografera och visa som exempel på vad han gör.