Nu blåser medvind för elcykeln

Elcykeln gör att cyklingen blir roligare, tycker Jacob Holgersson. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Ludvika och Smedjebackens kommuner har köpt in tre elcyklar för att låna ut till de som vill prova på under en månad. Syftet är att fler ska välja att ta cykeln istället för bilen, speciellt på kortare sträckor.

Intresset för att låna en elcykel visade sig vara mycket större än vad energi- och klimatrådgivaren i Ludvika och Smedjebackens kommuner, Jacob Holgersson, kunnat ana.
– Jag tänkte det kanske blir ett tiotal men redan nu har vi över 40 anmälda. Folk har blivit glada och positiva till att vi tagit initiativet, säger han.
Det finns bara vinster med att välja cykeln. Och just med elcykel blir det så mycket roligare, menar Holgersson.
– Det är en härlig känsla när man börjar trampa och den sticker iväg. Man blir som 14 år igen, säger han och skrattar.
Kanske är det den känslan som styr mer än att man spar pengar och miljö genom att välja cykeln framför bilen, tänker han.
Hans erfarenhet är att många inte vill ta cykeln till arbetet för att de inte vill bli svettiga, men med elcykeln behöver man inte bli det trots att det kanske är en lång uppförsbacke dit.
– Med elcykeln går det lätt uppför. Det är som nedförsbacke uppför, säger Jacob Holgersson.
Själv är han helt såld på elcykeln och tycker det är toppen att skjutsa barnen till förskolan i cykelkärran som han sätter efter elcykeln. Utan den hade det kanske inte blivit av att låta bilen stå, tror han.
Eftersom intresset för cyklarna var så stort blir det nu längre väntetid för de som vill låna. Men Jacob Holgersson arbetar med att söka bidrag för att kunna köpa in fler till kommunerna.
– Dessutom har jag pratat med de lokala cykelhandlarna och de ställer sig positiva till att låna ut cyklar åtminstone för en provtur.
Att minska utlåningstiden var inte ett alternativ för kommunerna. Det kan ta tid att ändra sina beteendemönster och därför fattades beslut om en månads utlåningstid.
Kanske den viktigaste vinsten med att ta cykeln är bättre hälsa, anser Holgersson.
– Vi är gjorda för att röra oss och det är det som egentligen är det naturliga. I dag sitter istället många av oss hela dagarna på jobbet och kanske även efter arbetstid. Det har gjorts försök på andra platser i landet och det verkar som att motståndet mot att ta cykeln minskar med elcykeln.
Miljön är en annan aspekt. Just vid kortare sträckor som 3-5 kilometer kan det passa bra att låta bilen stå.
Dessutom är det en vinst för plånboken.
Det går att hitta elcyklar från cirka 7 000 kronor men Holgersson rekommenderar att kosta på lite mer så man får en bra cykel som kan hålla flera år.
Det jämför han med en bil som ofta kostar mer än många tänker på. Det är lätt att glömma bort att den kostar så mycket mer än bensinen, menar han.
I kommunerna satsas det inte bara på elcyklarna. Något som Jacob Holgersson har sett är att det finns ett stort engagemang för mycket som har med klimatförändringarna att göra.
– Solcellsföreläsningen och Earth hour-evenemanget blev båda fullsatta exempelvis. Det är moget för såna frågor nu, det är ingen som ifrågasätter utan folk ser att det är nödvändigt med omställningar för klimatets skull.
Den 9 maj är det öppet hus i Ludvika för allmänheten om solcellsanläggningar.
– Det är jättebra läge för att investera i solcellsanläggningar nu. Det finns investeringsstöd att söka och man kan få skattereduktion. Det är dessutom en beprövad teknik och det är vanligt med 25 års garanti på anläggningen. Priserna har också sjunkit men nu planar de ut som det kanske inte blir så mycket billigare, säger Jacob Holgersson.
Bengt Strid (bengtsvillablog) är en av föreläsarna på evenemanget och enligt Holgersson är han en stor kunskapskälla när det gäller solel.
Då ska även kommunernas solkarta visas upp.
– Vi är först i Dalarna med att erbjuda den tjänsten. Här kan alla få veta vilken potential just deras hus har, det vill säga hur mycket solel just deras tak kan skörda, förklarar Holgersson.