Larm i hemmen ökar i länet

Tack vare att inbrotten ökar anlitar dalfolket vaktbolag och installerar larm i större utsträckning än tidigare. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

I Dalarna ökar bostadsinbrotten och många efterfrågar säkerhet. Det finns hemlarm, men för att skapa trygghet kan man göra mycket själv.

Under 2016 anmäldes cirka 22 000 bostadsinbrott i Sverige.
En minskning med tre procent jämfört med året innan.
Men om man tittar på hur det ser ut i region Bergslagen, där Dalarna, Värmland och Örebro län finns representerade, framgår det att antalet anmälda inbrott mellan 2015-2016 har ökat.
Från 1368 till 1416. När det gäller inbrott är intresset att anmäla högt.
Men Monica Landergård, pressekreterare, Brottsförebyggande rådet, Brå, poängterar att statistiken endast visar ärenden som kommer till polisens kännedom.
I verkligheten kan utsattheten därför vara högre. Säkerhetsbranschen speglar inbrottsstatistiken.
Enligt siffror från säkerhetsbolaget Verisure har larminstallationer i Dalarna ökat med 4,5 procent de senaste två åren och trenden ser ut att hålla i sig.
Anledningen är mängden brott som i sin tur skapar en allmän otrygghet.
Vi blir mer medvetna om riskerna, menar Theres Lakso, kommunikationschef på Verisure.
– Det vi märker är att larminstallationerna gäller främst för boende i lägenhet, medan efterfrågan hos villaägare varit relativt konstant de senaste åren.
Lakso menar att det är en vanlig missuppfattning att bara villaägare drabbas medan lägenhetsinnehavare ligger efter vad gäller säkerhet.
Lakso tror att ganska många lägenhetsbor är helt enkelt naiva att ett inbrott inte kan drabba dem.
Vidare är bostadsinbrott mer vanligt i storstaden än på landsbygden.
Många som flyttar till sitt första gemensamma hem och bildar familj är en målgrupp som särskilt efterfrågar säkerhet, menar Lakso.
Även familjer med barn i skolålder, äldre personer eller personer som har en respektive som ofta är på resande fot intresserar sig för hemlarm.
För dessa grupper blir strävan efter en trygghetskänsla extra påtagligt.
Men nu kan an själv vidta förebyggande åtgärder för att hålla tjuvarna borta. Monica Landergård tipsar: Sätt upp belysning, lås altandörren, undvik en alltför insynsskyddad villatomt och det kanske viktigaste av allt: sammarbeta med dina grannar. Genom grannsamverkan kan man på ett enkelt skapa trygghet
Emely Bakken