Annas nya mejeri är ett nytt besöksmål i Dalarna

Anna och Mats Reyier har slagit sig ner en stund vid hagen. Bakom syns det nya mejeriet. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Nu är det nya mejeriet invigt. Därmed knyter Anna och Mats Reyier ihop säcken som sträcker sig fyra generationer tillbaka.

Huset skulle kunna vara ett flott bostadshus för någon stockholmare som har tröttnat på storstaden, eller varför inte ett litet hotell eller en kyrka.
Men den röda byggnaden i Murbo, nära vägen mellan Ludvika och Borlänge, är inget av det där.
Det är istället Annas vision som nu har gått i uppfyllelse, ett modernt mejeri med gårdsbutik, café och ostproduktion.
Besökaren kan via ett fönster titta på hur tillverkningen går till medan korna går utanför i hagen och betar.
Dalabygden stämmer träff med Mats och Anna cirka en vecka före invigningen.
Flera hantverksbilar står utanför byggnaden, och inne i lokalen som består av två våningar håller hantverkarna som bäst på att lägga sista handen på det som ska göras.
Det råder en förväntan i luften att det ska bli klart, och både Mats och Anna erkänner att de är lite nervösa för invigningen, som var igår.
Att sätta upp ett loklatproducerat mejeri i dag, i Dalarna finns cirka fem stycken, är en ganska omfattande process.
Men Anna, som nu har drivit Murboannas mejeri i många år, står väl rustad inför den nya uppgiften.
– Jag är fjärde generationen här på släktgården i byn Murbo så det är ingen slump att mejeriet ligger just här, säger Anna och fortsätter:
– Nu är det vår tur att föra traditionen vidare och dessutom göra så att fler får uppleva byn som ligger oss så varmt om hjärtat.
Enligt ett pressmeddelande berättar Anna och Mats att det är minst 80 år sedan ett mejeri startade i Borlänge, och att turen nu har kommit till dem att fortsätta och utveckla den traditionen.
På andra våningen ligger cafédelen med utsikt ut mot hagarna.
Här är tanken att man ska fika och umgås, och för företag och andra organisationer går det bra att ha både föreläsning och fest här.
När det gäller utbudet av mat blir det fika och smörgåsar, men Anna och Mats är inte främmande för om förslaget att servera alkohol för gårdsbutik skulle gå igenom.
Men innan sådana idéer blir verkliga handlar det i första hand om att få igång mejeriets produktion och att locka besökare.
Anna hoppas och tror att redan i sommar kan det komma ganska många människor som vill se det nya mejeriet och är nyfikna på lokalproducerad mat.
Det i sin tur kan ge ringar på vattnet så att fler besökare kommer. Anna menar att det nya mejeriet i Murbo är ytterligare ett besöksmål i Dalarna.
På själva invigningsdagen möttes besökarna av en hel del.
Det var musiker som spelade, det bjöds på bubbel och ost, och landshövdingen Ylva Thörn invigde det nya mejeriet i Murbo.
Barn och föräldrar erbjöds att åka traktor och vagn, och för den som var sugen på att förkovra sig lite fanns också en tipspromenad med en vinst att besöka mejeriet.