Vill någon ska ta över

Leif och Lucretia Svanberg brukar göra semlorna på plats och sälja när det är Parvelrännet. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

De levererar bröd till butiker från Mockfjärd till Äppelbo och deras kanelskorpor är en specialitet som ofta efterfrågas även i andra delar av Sverige. Men nu närmar sig pensionen för Leif och helst ser han att någon vill ta över för att bageriet från 1920-talet ska få finnas kvar i Dala-Järna.

– Efter sommaren kan det ringa folk från hela Sverige och de undrar var de kan få tag på våra kanelskorpor. Då kan det ha varit turister här som köpt skorporna, som vi gjort i alla år, i någon av de lokala butiker, men vi levererar inte till några andra.
Det berättar Leif Svanberg som driver Svanbergs Bröd i Dala-Järna tillsammans med sin hustru Lucretia.
Pensionen närmar sig för Leif och han har bara ett år kvar tills han fyller 65. Han vet ingen i dag som kan tänka sig att ta över men skulle gärna se att det fanns någon som ville göra det.
– Ja, för det är nog många som vill att bageriet ska vara kvar, säger han.
I dag är det i stort sett bara han och Lucretia som arbetar i bageriet och de gör så mycket de hinner. De bakar inget särskilt bröd nu till påsk, de har fullt upp ändå med de ordinarie leveranserna.
Det blir ofta sena kvällar och tidiga morgnar i bageriet.
– Vi måste börja i tid för att bland annat hinna baka 10-12 olika bröd, som kanske ska skivas, kallna, stoppas i påse, packas och ibland vägas innan de kan levereras.
Även på helgerna finns det alltid något att göra, då är det ofta beställningar av smörgåstårtor eller vanliga tårtor med mera.
Det kan exempelvis vara hotellet i Dala-Järna som behöver 13 tårtor till en begravning. Andra gånger kan det vara någon som beställer flera tårtor samtidigt till en stor fest eller liknande.
De har en anställd chaufför som levererar bröd till butiker i Mockfjärd, Dala-Floda, Björbo, Nås, Dala-Järna, Vansbro och Äppelbo varje vardag. Ibland har de hjälp av extra personal i bageriet när det behövs.
Bageriet har en lång historik. Leifs faster Stina drog igång verksamheten redan någon gång i slutet av 1920-talet.
– Då var farsan och ett par syskon till med och arbetade i bageriet, berättar Leif.
Så småningom flyttade faster Stina till Stockholm och då tog Leifs far Folke över ansvaret för bageriet.
Förra året firades 80-årsjubileum för bageriet på den plats där det fortfarande ligger. Enligt Leif startades bageriet på en annan plats men den byggnaden brann ner och 1936, på Svenska flaggans dag, var det invigning i den lokal bageriet ligger i nu.
Leif hade som ung andra planer än att börja arbeta i bageriet. Han brukade hjälpa till bara när han var ledig från skolan.
Men när han gick på gymnasiet dog hans far en helt vanlig morgon i bageriet. Leif, hans mor Anna och brodern Åke fortsatte då driva verksamheten.
– Vi har haft fler anställda tidigare. Det var skillnad när det fanns många småbutiker runt om i byarna och vi levererade bröd till alla dem, berättar han.
Sedan 26 år tillbaka är det Leif och Lucretia som driver företaget tillsammans.Det mesta av brödet levereras till butiker för försäljning, det är ett så kallat leveransbageri.
– Vi har lite bröd, mest matbröd, här i bageriet också för det kommer alltid någon som vill köpa, säger Leif. De kan också komma hit och hämta tårtor de har beställt.
Varje dag, måndag till fredag, levererar de bröd till de lokala butikerna. Det är olika matbröd, bullar, fyllda längder butterkakor, skorpor, muffins, egna mazariner med mera.
– Det kan också bli 150 burkar på bara en vecka, med olika sorters kakor som är rent hantverk. Chokladkkor, nougatkakor, ölandsdrömmar och de populära smörkransarna är några exempel.
De senaste två, tre åren bara har de också börjat leverera färdigmat som fyllda baguetter. Räksmörgåsar, smörgåstårtor och vanliga tårtor blir det mer till helgerna.
– Vi gör allt hamburgerbröd, kan vara 100-tals varje vecka, till en kiosk i Vansbro som säljer Krumme-burgarna som har blivit så poppis.
I varje butik finns numer också så kallad bake-off men det är en konkurrens som Leif inte alls är förtjust i.
– Det kan vara munkar som ser ut som julgranskulor och med en vaningstext att de absolut inte får omfrysas, säger han.
Numer kokar de bara munkar på sommaren, då de går åt ändå trots konkurrensen.
Två gånger om året lämnar de bageriet för att sälja sitt bröd på en annan plats. Det är på den anrika skidtävlingen Parvelrännet i Dala-Järna.
– Sen är vi med på marknaden i Dala-Järna varje år, men vi bor nästan på marknadsområdet så då säljer vi hemifrån istället för på bageriet, säger Leif.