Glada fåglar i påsk

Färgglatt påskpynt utan fågelfjädrar. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Leksands kommun är en av Dalarnas kommuner som väljer bort fågelfjädrarna i årets utsmyckning till påsk. De fick tidigt frågan vad de använt istället från en kommuninvånare som ville göra likadant.

I Leksands kommun pyntas det inte med påskfjädrar i år. De väljer istället djurvänligare dekorationer.
– Det känns bra att gynna annat än fjädrar om det är djurplågeri det handlar om när det gäller fjädrar, säger Johanna Jobs, arbetsledare på gata/park i Leksands kommun och ansvarig för utsmyckningen.
Förbundet Djurens rätt säger att det blir fler och fler kommuner i landet som väljer att bojkotta fjädrar som påskpynt.
Förbundet skriver att det var 16 kommuner som var fjäderfria förra året och i skrivandets stund finns 57 kommuner med på deras lista, inklusive Falun och Rättvik i Dalarna, men det har ökat från dag till dag. Leksand var inte med än på listan men kommunen har meddelat på sin Facebooksida att de med hänsyn till fåglarna valt bort påskfjädrarna i år.
Många kanske tror att det är syntetiska fjädrar som det pyntas med till påsk men de kommer från fåglar, menar Djurens rätt. Och de plockas av fåglar som slaktats men även från levande fåglar.
De stora slakterierna i Sverige tar inte reda på fjädrarna vid slakt utan de importeras, vanligtvis från kalkonindustrin i USA. Där avlas djuren hårt för att växa snabbt och det förekommer både tå- och näbbklippning av djuren.
Kampanjen för alternativa påskpynt började med ett medborgarförslag i Lunds kommun och en kampanj från Djurens rätts lokalorganisation i Lund.
I Leksand kom det också in ett medborgarförslag om att välja bort fågelfjädrar.
Johanna Jobs fick i år uppgiften att hitta andra sätt att pynta.
– Vi har kollat på olika pynt och sett vad andra bojkottande kommuner använt. Det vi valde var tyll i olika färger, det kändes lättast att arbeta med, säger hon.
Första året utan fjädrar har de fått prova sig fram.
De knöt remsor i kommunens traditionella påskträd men de gjorde också rosetter som de blev allra nöjdast med.
– Jag virade ståltråd runt och gjorde öglor. Rosetterna fästes sedan i ris och på ramar eller korgar som är färdiga sedan tidigare.
Hon tycker att rosetterna blev bra, det blev färgglatt av dem och hon tror att de ska kunna behålla färgen om de förvaras mörkt, så de kan användas även till nästa år.
– En kollega fick ett samtal från en kvinna som sett pyntet. Hon tyckte det var snyggt och undrade vad vi hade använt för hon ville göra likadant hemma, berättar Johanna Jobs.
De har också tillverkat kycklingar på OSB-träfiberskivor, även det nytt för i år.