Blir män förtryckare av ishockeyn?

Textstorlek:
Mora stod som segrare när slaget om Siljan avgjordes. Du som är lika ointresserad som jag av att titta på sport, för dig kan jag berätta att det är ishockey jag menar. När den avgörande drabbningen mellan Mora och Leksand skedde gav jag det hela ett försök och slog mig ner i soffan. Innan första perioden var slut hade jag gett upp.
Varför väljer jag då att skriva om ishockey när det uppenbarligen inte intresserar mig? Nja, det är egentligen inte ishockey jag vill skriva om. Det råkar bara vara så att jag ofta börjar tänka på grupptillhörighet, attityder och värderingar när jag ser grupper av människor med något som binder dem samman, som vid matcher av olika slag. Nej vänta nu. Det är män och manlighet jag tenderar att tänka på då.
Jag vet att det finns kvinnor som är hängivna supporters till olika lag men jag tror, kanske har jag fel, att det till övervägande del är män som vrålar i kör och lever rövare tillsammans. Nu vill jag inte tro att det finns en sådan hård ”fanskultur” kring hockeylagen i varken Mora eller Leksand men matchen dem emellan fick mig att tänka på den manliga normen och hur den kan ta sig uttryck.
”Med uppenbar känsla för stil” är en bok skriven av Stephan Mendel-Enk. I den försöker författaren visa på vad det är som gör att män (för hans bok är ett reportage om manlighet) blir uppslukade fotbollssupportrar som, i vissa fall, är beredda att offra livet för laget de med hela sitt hjärta står bakom. Enligt Mendel-Enk måste dessa supportrar vara beredda att stå upp för vissa ideal och värderingar; stå pall, behärska dig, var lojal mot gruppen, offra dig för något större och viktigare än dig själv. Dessutom finns det ett oerhört förakt för svaghet och den interna hierarkin är stenhård.
Boken är intressant därför att det på ett enkelt och tydligt sätt visar på hur den stereotypa könsrollen kan skada män, vilket i förlängningen innebär sämre livsvillkor för kvinnor? Mendel-Enk tillhör inte någon av ”firmorna”(supporterklubbarna till några av de större fotbollslagen i Sverige kallas så) men trots det skriver han: Jag kände igen allt för jag är uppfostrad enligt samma principer. Av föräldrar och kompisar, i killgäng, i skolan. […] I filmer, tidningar, tv-serier och böcker som främst riktar sig till en manlig publik.
I ”Bli feminist när du får en son – inte en dotter” skriver kolumnisten Patrik Lundberg om den manliga normen. Det blir tydligt att både han och Mendel-Enk är inne på samma linje. Manligheten, så som den har sett ut och till viss del fortfarande gör, är inte en självklar framgångssaga när det kommer till välmående individer och mönstermedborgare. Brottsstatistiken här talar sitt tydliga språk.
Med en liten son här hemma kan jag inte annat än känna viss rädsla inför hur den manliga könsrollen ska påverka min guldklimp. Förhoppningsvis är manligheten som förtrycker och begränsar – oavsett om du har snopp eller snippa – på väg att förändras och försvinna. Förhoppningsvis.
+ Det är på tiden att vi får nya ideal
– En manlighet som förtrycker och begränsar – oavsett om du har snopp eller snippa
Sara D. Källström