Hoppas förhindra brott med grannsamverkan

Karl-Erik Finnäs har tagit initiativet till att organisera en grannsamverkan. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Efter en period med viss kriminell verksamhet har initiativ till gemensam grannsamverkan tagits i Stora Skedvi. Det handlar inte om något medborgargarde utan istället om att motverka och förebygga fortsatt brottslighet genom att vara synliga och iaktta bland annat.

– Här brukar det finnas en stor initiativkraft i alla lägen och ett stort engagemang när det gäller frågor som rör oss Skäve-bor.

Det säger Karl-Erik Finnäs, Stora Skedvi, som nu har tagit initiativet till en organiserad grannsamverkan i bygden.

– Det är inte meningen att pensionärer ska behöva vara oroliga och rädda för sin egen del eller att något ska hända med deras egendom, säger han.

Den senaste tiden har det förekommit viss kriminell verksamhet i trakten och det eskalerade när någon till och med slog sönder dörren till banken.

Karl-Erik och flera andra hade också hört ett knallskott en natt och några trodde de sköt med dynamit mitt i natten. Enda anledningen till det borde vara att någon vill skrämmas, tror Karl-Erik.

– Polisen har långa utryckningstiden och vi kan inte helt lita till att de ska komma.

Karl-Erik hörde tals om grannsamverkan och tänkte att det kunde vara något att prova.

– Folk blir mer aktiva och vi hjälps åt. Sen blir det ju ett socialt umgänge också, säger han.

När Karl-Erik började titta på grannsamverkan som ett alternativ upptäckte han att några redan hade startat med att patrullera. De använde sina egna bilar och betalade själva bensinen men hade inget mer organiserat.

Därför arrangerades nyligen ett möte i Stocksbro bystuga för alla invånare.

Syftet med mötet var bland annat att informera om grannsamverkan och se hur många som kunde tänka sig att bidra på något sätt.

– Cirka 60 personer kom till mötet och 47 stycken anmälde sig för att bidra och det är ju fantastiskt, säger Karl-Erik.

Polis Erik Gatu informerade om vad man kan göra och får göra. Och många blev överraskade av att det var ganska långtgående rättigheter de skulle ha för att förhindra brott. Ett exempel är att kunna ta bilnycklarna från någon som tänker köra rattonykter.

Men samtidigt ska farliga situationer undvikas, då gäller det att observera och rapportera. Och att ringa 11414 till polisen eller vid pågående brott ringa 112.

Från Dalarnas försäkringsbolag hade Johan Pettersson kommit för att informera om säkerhetsfrågor som hur det går att skydda sig med olika typer av lås. Eller hur privatpersoner ska ta kontakt med försäkringsbolag om det händer något.

Sune Hemmingson från Säters avdelning i Brå berättade om att det gick att söka kommunala bidrag. Det skulle kunna betala kostnaderna för att köra bil på nätterna.

– Någon hade också som förslag att det kanske gick att söka pengar från arvsfonden.

Karl-Erik tycker det är sorgligt att grannsamverkan ska behövas. Men han poängterar att det definitivt inte handlar om något medborgargarde.

– Nej, vi vill motverka och förebygga brottslighet bara genom att visa att vi finns. Buset ska veta att folk är uppmärksamma, att vi pratar och har koll på oregistrerade och oförsäkrade bilar eller förare utan körkort, säger Karl-Erik.

Sockenkontoret, som Hembygdsföreningen driver, ska i fortsättningen vara sammankallande för grannsamverkan. Jonas Ahlin som arbetar där hjälpte till med bland annat det administrativa på första mötet.

– Fortsättningsvis ska det läggas upp en plan för att verksamheten ska bli effektiv och bestämma vem eller vilka som ska göra vad med mera, säger Karl-Erik Finnäs avslutningsvis.