Gratis skoj för alla unga

Kvinnor bakade bullar till barnen. foto: Per Morelius
Textstorlek:

​Regeringen satsar pengar för att alla barn och unga ska kunna vara med på roliga sommarlovsaktiviteter. Förra året blev gensvaret stort i Borlänge och i år ska kommunen söka bidragen igen.

Nu finns pengar att söka för alla Sveriges kommuner för att skapa meningsfulla sommarlovsaktiviteter för barn och unga i åldrarna 6-15 år, enligt ett pressmeddelande från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Borlänge är den kommun i Dalarna som har möjlighet att söka mest sommarlovsbidrag. I år kan kommunen söka 2 782 791 kronor i bidrag till sommarlovsaktiviteter. Det är lite mindre än de kunde söka förra sommaren och det beror på att det blev ont om tid och att de inte hann använda allt, enligt Marianne Sjöström, verksamhetschef för arbetsmarknad och vuxenutbildningen.

Sjöström var den som hade ansvaret för pengarna från MUCF förra sommaren och hon berättar att de användes i form av samverkan med föreningar som fått del av medlen. Så kommer det att se ut även i sommar.

– Det har varit tjejgrupper, kulturaktiviteter, som exempelvis körsång, och gårdslekar i ett par områden. Det var unga ledare som höll i dessa lekar och det blev mycket uppskattat, berättar hon.

Dessutom hade de olika typer av fritidsaktiviteter som mat, musik, fiske och läger med paddling. Det var också fotboll som är stort i Borlänge och simning med mera.

– Alla aktiviteterna var gratis och öppna för alla att söka. Det var viktigt, säger Marianne Sjöström.

Många nyanlända var med på aktiviteterna men annars var det en blandning av många barn.

Aktiviteterna har samplanerats med sommarskolan som är stor i Borlänge. Där får de barn som vill hjälp att läsa upp betygen. Fokus ligger på högstadiebarn men det är även mellanstadiebarn som kommer.

– Pengarna från MUCF går enbart till fritidsaktiviteterna, men när vi samplanerar kan vi se till så det inte krockar med sommarskolan utan att även de barnen och ungdomarna kan vara med. Sommarskolan får bidrag från annat håll, förklarar Marianne Sjöström.

Till sommarens aktiviteter söker Borlänge kommun bidrag igen.

– Det här har varit ett fantastiskt bra tillskott för kommunen. Vi vill att alla barn ska kunna ha roligt, säger Marianne Sjöström.

Marcus Hjelm var ansvarig för sommarlovsaktiviteterna och han är överväldigad vilket gensvar det blev på de aktiviteter som arrangerades. Det var också han som redovisade vilka aktiviteter det hade varit och hur många som deltagit.

– Ja, det var helt galet många som var med och det var hur mycket roliga saker som helst. 8 200 deltagare blev det men det är lågt räknat, för alla hann inte bli med på en lista, säger han.

Några exempel han räknar upp var 937 deltagare på gårdslekarna i Jakobsgårdarna, Tjärna Ängar och Bullermyren. 875 spelade brännboll och det coolaste tycker han nog var samarbetet med Framtidsmueet där 117 barn och unga spelade datorspel med mera.

– Tre kvinnor bakade säkert flera tusen bullar för att alla barn skulle få saft och bulle, berättar han och tillägger att exempelvis gårdslekarna har även fortsatt efter sommaren.

Regeringens satsning med sommarlovsbidrag startade förra året och har som syfte att ge barn och unga stimulans och personlig utveckling och att de ska kunna mötas och ha roligt tillsammans oavsett föräldrarnas ekonomi.

Möten mellan unga med olika livserfarenhet hoppas kunna motverka intolerans, främlingsfientlighet och våld. Och istället leda till förståelse och en känsla av samhörighet och delaktighet, enligt Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

Aktiviteterna ska vara gratis just för att alla ska ha möjlighet att vara med. Det kan exempelvis handla om nyanlända, unga med funktionsvariationer och unga med ekonomiskt svåra uppväxtvillkor.

Förra året sökte 283 av landets 290 kommuner bidraget och målet i år är att alla kommuner ska göra det i år.

Kommunernas storlek och förutsättning har styrt vilka aktiviteter som har varit möjliga att genomföra.

Bidragen basera på statistik över antalet barn i hushåll med försörjningsstöd i respektive kommun.