Fetare mjölk lösningen?

Göran Jonsson är en av mjölkbönderna som nu får mer betalt för mjölken. foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Det är snart brist på svensk grädde och svenskt smör och det kan leda till höjda priser, varnar Arla. Fler svenska mjölkbönder är sannolikt inte lösningen på problemet, men kanske kan fetare mjölk vara åtminstone en del av den.

Mjölkpriserna har under lång tid sjunkit och de svenska mjölkbönderna har tvingats lägga ned, en efter en.

Men nu verkar trenden ha vänt, priserna har börjat stiga igen och det är svenska produkter kunderna vill ha.

Arla larmade redan i början av året att fler vill ha svensk grädde och svenskt smör och att den svenska mjölken inte räcker till för att få fram det som behövs.

Enligt Arlas vd Patrik Hansson kommer Arla inte längre att kunna leverera tillräckligt med grädde och smör till butikerna i vår och att konsumenterna kommer att märka av det lagom till påsk.

Det kan också leda till höjda priser på de feta mejeriprodukterna.

Mjölkbonden Göran Jonsson i Stora Skedvi får nu mer betalt för sin mjölk som han levererar till Grådö som ägs Falköpings mejeri. När Arlas priser ändras brukar de andra mejerierna följa efter.

– Ja, priset har ökat nu men det var ju från en mycket låg nivå, säger han.

Han förklarar dilemmat med att den svenska mjölken inte räcker till.

– Grädde skummas av från mjölken men det produceras mindre mjölk för folk dricker mindre konsumtionsmjölk nu.

Men konsumenterna väljer helst produkter, som exempelvis grädde och smör gjorda på svensk mjölk nu och det har även många stora matkedjor tagit fasta på.

– Tidigare har produkterna med deras egna märkesvaror, EMV, ofta gjorts på mjölk från Tyskland exempelvis men nu görs det oftast på svensk mjölk, förklarar Göran Jonsson.

Ett annat skäl till att det börjar bli brist på svensk mjölk är att det förekommer alltmer påtryckningar från olika håll att vi inte ska importera mjölk från andra länder.

Nu kan också konsumenterna lättare hitta produkter gjorda på svensk mjölk genom att leta efter en svensk mjölkkanna på förpackningarna.

Någon snabb lösning på problemet med för liten svensk mjölkproduktion kan inte Göran Jonsson se just nu.

– Vi har ju bara de korna vi har, säger han men förklarar att det går att styra fetthalten i mjölken med olika foder, även om det är marginellt.

På lång sikt skulle det också kunna styras med andra raser på korna. Ett högre pris för mjölk med högre fetthalt kan sedan vara ett styrmedel.

– Det har gått i vågor, tidigare skulle det vara så lite fett i mjölken som möjligt istället, berättar Göran men han är av uppfattningen att egentligen är naturligt fett bra.

Trots brist på svensk mjölk tror han inte det blir fler lantbrukare med mjölkkor bara för det, möjligtvis att de som redan finns utökar sin besättning.

– Det är så kapitalkrävande att börja ett lantbruk från ingenting. Som bonde är man också markberoende och i dag är det krig om marken, säger Göran Jonsson.

Han har själv 150 kor och på det viset kan han ha anställda och har möjlighet att själv vara ledig ibland. Men för stora gårdar tycker han inte heller är bra.

– Nu har mjölkpriset gått upp ett tag, men det svänger hela tiden så det gäller att samla i ladorna. Troligtvis beror det högre priset just nu på att de fått ner överskottet på mjölk i Europa, säger Göran Jonsson.