Bygdebank tvingas stänga

Snart slår Gustafs kassaförening igen kassaskrinet för gott. Nya regler och mer kostnader klarar föreningen inte av säger ordförande Alf Norberg. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Vi är för små och har inte längre råd. Det menar nu ordförande Alf Norberg om Gustafs kassaförenings nedläggning.

Det ser nu ut som om Gustafs kassaförening från 1872 tvingas lägga ner hela verksamheten efter 145 år i bybornas tjänst, trots 4 500 medlemmar och en god ekonomi.

Anledningen är nya regler för ekonomiska föreningar beslutade av Sveriges riksdag som säger att ska man hantera in- och utlåning av pengar får man inte vara mer än tusen medlemmar.

Om Gustafs kassaförening skulle vilja fortsätta bedriva sin lokala bank, måste föreningen i så fall ombildas till ett kreditinstitut.

Det skulle innebär många nya kontroller samt merkostnader på flera miljoner kronor, något föreningen inte har råd med enligt Alf Norberg.

– De nya lagarna kring ekonomiska föreningar och bankverksamhet ställer till det för oss. Vi har tittat på andra alternativ och försökt hitta lösningar. Dels skulle det bli för dyrt, dels har tiden med e-lösningar sprungit ifrån oss. Internetbankerna tar över, säger han.

Gustafs kassaförening är i sin nuvarande form en av de sista i Sverige.

Alf hade förstås sett att kassaföreningen blivit kvar. Den har i alla år varit en mötesplats och fyllt sin funktion för folk på landsbygden på ett bra sätt menar han.

– Vi har insett att vi inte längre har något alternativ än att lägga ner. Med det perspektivet känns det verkligen som om de slår undan benen på oss och den övriga landsbygden, säger Alf.

Närmaste tiden för kassaföreningen är att samtliga lån sägs upp.

Föreningen har för medlemmarnas räkning varit i kontakt med andra banker som nu kan komma med råd och erbjudanden.

Rikard Rudolfsson är ordförande i den räntefria Jak medlemsbank för Falun-Borlänge.

Han och sambon är också medlemmar i Gustafs kassaförening.

Rikards första reaktion på att kassaföreningen nu tycks upphöra är att hela historien känns mycket tråkigt och att denna typ av avveckling inte är bra för Sverige.

Han beskriver kassaföreningen som en mycket bra verksamhet. Närheten till kunderna och bra service är några av de saker han gärna vill lyfta fram.

– När räntorna dominerar och styr det mesta i ekonomin, får tanken om decentralisering stryka på foten för centralstyrda banker som inte gynnar landsbygden. Inte bra alls, säger Rikard.