Thore räddades till livet

Thore och Christina Eklund från Uppsala är glada för Stora Skedvis deltidsbrandmäns insats nyårsafton 2016.​ Foto: Privat
Textstorlek:

​På nyårsafton fick läkaren Thore Eklund en hjärtinfarkt. Snabbt var deltidsbrandmännen där och räddade hans liv.
– Jag vet inte vad som hade hänt om de inte hade kommit, säger han med tacksamhet i rösten.

Det är nyårsafton 2016. Precis som i många andra hem i Dalarna förbereder sig familjen Eklund på kvällens festligheter i sommarstugan i Arkhyttan i Säter.

Läkaren och kirurgen Thore Eklund är en pigg och frisk 70-plussare. Utan någon förvarning knyter det sig i bröstet på honom. Thore har fått en hjärtinfarkt.

– Den bara kom som från ingenstans, säger han.

Hustrun Christina ringer 112. På cirka fem minuter är Stora Skedvis deltidsbrandmän där. Thore beskriver den ångestladdade situationen:

– Med erfarenhet från akutsjukvården märkte jag hur empatiska och proffsiga de var. Den vård jag fick kan ha varit avgörande för att jag lever i dag. När jag läser om missnöjet bland deltidsbrandmännen har jag varit på väg att skriva en insändare, säger han.

Det är strax före midnatt en lördag för lite drygt ett år sedan. Räddningstjänsten larmas om en kraftig brand i en ladugård på Forsa gård i Stora Skedvi. Gården har runt 1 200 grisar och flera av dem är i en byggnad intill.

Stora Skedvis deltidsbrandmän är snabbt på plats och kan börja släckningsarbetet. I arbetet ingår också att få ut så många grisar man kan.

Brandmännen lyckas stoppa branden, men förödelsen är ändå stor. Cirka 20 suggor och 150 nyfödda smågrisar får sätta livet till.

Dalabygden åker tillsammans med kårchef Göran Jonsson till Forsa gård. Byggnaden år återställd och livet på gården löper på med sina dagliga sysslor.

Anders Engvall minns branden för ett år sedan. Han berömmer deltidsbrandmännens insatser och menar att utan dem hade det kunnat bli mycket värre.

Anders är orolig för framtiden. Försvinner deltidsbrandmännen drabbas hela samhället. Han menar att deltidsbrandmännens kompetens, närhet och lokalkännedom är en trygghet i samhället.

Reparationskostnaderna för att återställa ladan gick på cirka 6,5 miljoner kronor och Anders undrar: vad säger försäkringsbolagen om konflikten som får deltidsbrandmän att säga upp sig.

Ola Berglund är skadechef på Dalarnas försäkringsbolag. Han säger att man ser allvarligt på situationen men vill inte lägga sig i pågående förhandlingar.

Lantbrukaren Göran Jonsson i Stora Skedvi har jobbat som deltidsbrandman i 24 år samt varit kårchef i 15. Han är en av alla daladeltidsbrandmän som nu säger upp sig.

Dels är han emot det nya kollektivavtalet, Rib17, som han tycker försämrar arbetssituationen, dels är han less på politikers och chefers attitydförändring.

– För 15 år sedan var intresset för oss annorlunda. Träffarna med överordnade var fler och de lyssnade på vad vi hade att säga. Så är det inte längre, säger Göran.

Han upplever en nonchalans av chefer som säger att slutar brandmännen tar man bara in nya.

– Så mycket värda var vi efter alla år. De vet hur svårt det är att rekrytera nya. Ändå går man ut och säger så.

Göran kan tänka sig att stanna kvar som deltidsbrand om kollektivavtalet utformas på ett annat sätt.

Det nya avtalet, Rib17, som är tänkt att gälla från och med den första maj 2017, har förhandlats fram av parterna Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet Pacta, Brandmännnens Riksförbund (BRF), Kommunal och Vision och handlar om att rekrytera nya beredskapsbrandmän framförallt på glesbygden.