Söta bakverk till hjärtevännen

Hjärtegoda glaserade hjärtan. foto: Agneta Thorsén
Textstorlek:

RECEPT

Hjärtegoda
glaserade hjärtan

30–35 små dubbla hjärtan

50 g smör

1 dl vatten

3 dl strösocker

2 3/4 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

2 ägg

Fyllning:

100 g aprikospuré

Glasyr/Garnering:

2 dl flor med chokladsmak (eller jordgubbssmak)

1–1 1/2 msk vatten

Valfritt strössel: hjärtan, silverkulor, hackad mandel osv.

1. Låt smöret smälta och koka upp vattnet.

2. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Häll över smör och vatten och rör samman.

Tillsätt äggen och rör till en slät smet. Sätt ugnen på 175°.

3. Häll smeten i en smörad och mjölad eller bakplåtspappersklädd långpanna 30×40 cm.

Grädda mitt i ugnen i 12–15 minuter. Kakan skall kännas nästan torr när man provar med en sticka.

4. Ta kakan ur formen och låt den svalna. Stansa ut hjärtan i önskad storlek (ju mindre ju finare) med hjälp av ett pepparkaksmått. Lägg samman hjärtanen två och två med aprikospuré emellan.

5. Rör samman florsocker med lite vatten i taget och rör kraftigt till en slät glasyr.

Täck de små kakorna med glasyren och låt den gärna rinna ned lite på kanterna. Dekorera med vad du tycker är fint.

Vit vintertårta med syrlig
citronmousse

Cirka 16 bitar

Botten:

2 ägg

1 ½ dl strösocker

1 ¼ dl vetemjöl

½ dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

Citronmousse:

7 blad gelatin

3 dl vispgrädde

3 äggulor

1 dl strösocker

1 citron, rivet skal av hela och saft av halva

1 tsk vaniljsocker

5 dl lätt crème fraiche

1 dl drygt, hallonsylt

Garnering:

50 g rostade mandelspån

Florsocker

1. Sätt ugnen på 175°. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en slät pajform med löstagbar botten ca 22 cm i diameter. Smöra och sockra. Vispa ägg och socker vitt och poröst.

2. Blanda mjöl, mandelmjöl och bakpulver och blanda ner det försiktigt i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr. Låt kakan svalna i formen.

3. Vänd kakan upp-och-ner på sockrat smörpapper och låt kallna helt. Dela i två bottnar. Diska ur formen och fodra den med plastfolie (botten och upp mot kanterna.)

4. Citronmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

5. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker riktigt poröst. Tillsätt rivet citronskal (saften hälls i en liten kastrull), vaniljsocker och crème fraiche.

6. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i citronsaften på svag värme. Ta det från värmen och blanda ner lite av äggvispet i gelatinet.

7. Blanda sedan ner gelatinet i resten av äggvispet. Vänd till sist ner den vispade grädden.

8. Bred ut hälften av sylten tunt på ena kakbotten (på den skurna sidan). Lägg ner den i kakformen med syltsidan upp.

10. Fyll på med moussen. Bred resten av sylten på den andra kakbotten (på den skurna sidan). Lägg den med syltsidan neråt som ett lock över moussen. Låt kakan stelna i kylskåp minst 4 timmar.

11. Ta upp tårtan ur formen och dekorera kanterna med rostade mandelspån. Lägg på tårtfat och pudra över florsocker.

Hjärtebullar

20–25 små bullar

75 g smör

7 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl vit sirap

2 krm salt

1 tsk kardemumma (stött)

25 g jäst (för söta degar)

2 1/2 dl mjölk (fingerljummen)

Fyllning:

50 g smör (rumsvarmt)

2 msk farinsocker

1/2 msk kanel

1/2 msk ströbröd

Pensling & Garnering:

1 ägg (uppvispat)

strössel (pärlor eller pärlsocker)

1. Skär smöret i skivor eller klicka ner det i en degbunke.

2. Mät upp 7 dl av mjölet (spara ½ dl till utbakningen) och häll i bunken tillsammans med sirap, salt, kardemumma och smulad jäst. Häll på den ljumma mjölken.

3. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla till en rektangel 25×50 cm.

5. Rör samman ingredienserna till fyllningen. (Ströbrödet gör att fyllningen inte flyter ut). Bred den över degen. Var noga med att det täcker även längst ut på kanterna.

6. Vik degen dubbel. Stansa ut hjärtan med hjälp en pepparkaksmått. Tryck till ordentligt. Lägg på bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper. Av degen som blir över kan du rulla runda bullar.

7. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

8. Pensla bullarna försiktigt med ägg och strö över pärlor eller pärlsocker. Grädda i ugnen 5-7 minuter.