Nyblivna doktorer jobbar mot ohälsa

Bröderna och doktorerna Tomas, till vänster, och Magnus vid datorn på Dala sports academy i Falun. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Har du en idé kring idrott och hälsa? På Dala sports academy i Falun kan man få hjälp med att utveckla både produkter och tjänster.

Flera rapporter visar att ohäsla ökar kraftigt i samhället.

Stress, sömnlöshet och övervikt påverkar människor och organisationer på ett negativt sätt.

Det menar bröderna och de nyblivna doktorerna i längdskidåkning, Tomas och Magnus Carlsson från Enviken.

Dala sports academy är ett EU-finansierat projekt, via Högskolan Dalarna, Falun och Borlänge kommuner och Region Dalarna, som kan erbjuda små och medelstora företag olika möjligheter till kunskapsutveckling och tester kring affärs- och företagsutveckling som berör idrott och hälsa.

I stora drag går det till på följande sätt. Man går in på Dala sports academys hemsida.

Där kan man sedan fylla i ett frågeformulär om själva idén och annat som Tomas och Magnus behöver veta för att göra en korrekt bedömning kring den produkt eller tjänst som företagaren vill ha hjälp med.

Om idén visar sig vara intressant, och i viss mån hållbar, hjälper Dala sports academy till med tester, fakta, statistik och andra undersökningar som bygger på vetenskaplig grund.

Detta ska ligga till grund för att produkten eller tjänsten ska lyckas bättre på marknaden, eller underlätta upplägg och schema för till exempel en fotbollsspelande förening.

Hemsidan Tema fotboll är ett sådant projekt som Tomas och Magnus hjälpte till med.

När föräldrar inte alltid har tid att engagera sig så som de kanske önskar, ligger på hemsidan information om träningstider, träningsmetoder, resor, möten med mera som är tänkt att spara tid och underlätta för alla parter så att träningar och resor blir så smida som möjligt.

Det som fick de båda ingenjörerna Tomas och Magnus att intressera sig för idrott och senare hälsa, hänger ihop med två saker.

Som barn levde de för idrotten. Efter att Tomas skadat sig i samband med en trafikolycka, resulterade det i ett intresse för vad hälsa är för något. Som nyblivna doktorer i längdskidåkning vid Högskolan Dalarna hoppas de redan nästa år visa att projektet har möjlighet att leva vidare i en självbärande form.