Kontantstopp påverkar

Synpunkterna om kontantstopp på bussar går isär, enligt Bengt Benjaminsson, Dalatrafik. foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Synpunkterna går isär vad gäller kontantstopp på bussar. Det ger bussförarna större trygghet, men problem för de som vill resa kollektivt men inte har alternativ till kontanter.

Som en följd av ett rån på en buss och tidigare hot och våld mot bussförare införde Keolis skyddsombud kontantstopp i Borlänge fredag 13 januari för bussar i hela Dalarna.

Arbetsmiljöverket hävde detta kontantstopp men för att arbetsmiljön ska bli tryggare för förarna är det nu i ett första läge kontantstopp för vissa busslinjer i Borlänge och Falu kommuner alla dagar i veckan kvällar och nätter klockan 19.00-04.00.

Det gäller även på landsbygden som exempelvis i Enviken och Rämshyttan, enligt Bengt Benjaminsson, vice vd Dalatrafik.

Han säger att synpunkterna de fått på kundservice och sociala medier sedan kontantstopp infördes har spretat åt olika håll.

– Många tycker det är självklart att vi ska skydda förarna av bussarna, medan andra undrar hur vi egentligen har tänkt som tar bort möjligheten att kunna betala med kontanter.

Inga beslut har fattats om det nuvarande kontantstoppet ska hävas eller om det blir kontantstopp på alla bussar i länet så småningom.

– Det går ännu inte att betala med betalkort på bussen men succesivt under våren ska det bli möjligt på alla bussar, säger Bengt Benjaminsson och fortsätter:

– Under en övergångsperiod fram till sista februari, om det kommer några som bara har kontanter på de busslinjer som har kontantstopp, säger vi att de inte kan betala med kontanter men får åka med ändå. Vi kommer inte att lämna nån vid vägkanten.

På de kontantlösa bussarna hänvisar Dalatrafik till andra betalsätt som Resekort period och Reskassa och de kan köpas vid Dalatrafiks försäljningsställen eller vid biljettautomaterna som finns. Enkelbiljett kan enklast köpas via appen Dalatrafik.

– Vi brottas med problem med e-handeln just nu, men mobilbiljett ska kunna köpas via appen, antingen genom faktura eller med kort.

Biljettautomater finns i Borlänge, Falun, Hedemora, Ludvika och Mora.

För att betala vid automaterna krävs svenskt betalkort, vilket kan ge problem för exempelvis nyanlända, turister eller andra som inte har betalkort alls.

– Vi kommer också att bygga upp fler försäljningsställen i länet och där kan man köpa sina biljetter eller kort även med kontanter.

När det blir möjligt att betala med kort på bussarna framöver kommer det också att gälla utländska kort, enligt Benjaminsson.

För att öka säkerheten för bussförarna har det även diskuterats att installera kameror i bussarna.

– Jag tycker personligen att de som inte har något att dölja borde inte ha något emot att hamna på film som bara ska läsas av polisen och det är bara om de misstänker några brott, säger Bengt Benjaminsson.

Tidigare sa Länsstyrelsen Dalarna nej till att sätta upp kamerorna, men nu har de öppnat upp och ser behov av kamerabevakning på vissa linjer.

Ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten, och handläggningstiden har varit alldeles för lång, anser Benjaminsson.

Han kan inte säga när men hoppas att det snart ska komma ett domslut.