Sänkt moms kan ge skräddaren arbete

Biljardbordet fyller nu sin funktion som tillskärningsbord. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Marie är skräddare och arbetar med att laga och ändra kläder. Nu hoppas hon den sänkta momsen på reparationer ska leda till att fler väljer att laga istället för att köpa nytt.

Från och med 1 januari 2017 ska det löna sig bättre att laga och reparera.

Regeringen har utökat rut-tjänsterna för vissa reparationer och mervärdesskatten, momsen, har nu sänkts från 25 procent till 12 procent på bland annat reparationer av kläder.

Skräddaren Marie Högberg Morgården i Morgårdshammar utanför Smedjebacken har i många år arbetat med att sy om och laga kläder.

– När det gäller de yngre kan det vara några enstaka som har velat ha hjälp med att sy om kläder. Mina kunder är istället från den äldre generationen, de har det där i sig att man slänger inte utan lagar först om det går, speciellt om det är ett dyrare plagg. De som har gott ställt brukar inte lappa och laga, så det är också en klasskillnad där.

Hon förstår att många väljer att inte kosta på att laga en barnoverall exempelvis för cirka 300 kronor när de kan köpa en ny lika billigt. Marie brukar också avråda kunden när en lagning kan bli för dyr i förhållande till ett nyinköp.

Att billighetskedjor pressar priserna genom att tillverka i låglöneländer är något Marie inte gillar.

Hon menar att det blir ett slit och släng-tänk som bara de som säljer kläderna tjänar på, medan miljön och arbetarna som syr kläderna är förlorare.

Att nu momsen på reparation av kläder har sänkts tycker hon är positivt, då kan hon gå ner i pris och fler väljer då att laga eller ändra förhoppningsvis.

– Folk kan tycka det är dyrt att få det lagat men de tänker inte på hur lång tid allting tar.

Marie är född i Gubbo men har sedan flyttat runt på många olika platser.

Redan som liten tyckte hon det var roligt att tillsammans med sin mamma sy sina egna dockkläder och har sedan sytt till sig själv, samt till barn och barnbarn.

Undantaget är de år hon försörjt sig helt som skräddare, då har det inte blivit så mycket sömnad för den egna familjen.

På 1970-talet valde hon att utbilda sig inom sömnad på yrkesskola. Samtidigt var inriktningen matlagning så det blev först restaurangarbete en tid efteråt. Och därefter restaurangskola i Göteborg.

I början av 1980-talet flyttade Marie tillbaka till Dalarna men efter att ha arbetat på restaurang ett par år hade hon tröttnat på pizzor och helgarbete.

– Då hade jag också en liten flicka hemma så jag funderade på att göra något annat, säger Marie.

En bekant kom då med tipset om att laga och göra ändringar på kläder till andra.

Marie kunde sy men för att förkovra sig ännu mer och få betyg blev det tvååriga beklädnadslinjen i Borlänge samt ett år högre sömnadsutbildning specialiserad på herr i Borås. Där tog hon också sitt gesällbrev.

– Jag fick bland annat lära mig att sy kostymer och konstruera mönster. Men sånt blir inte att jag gör nu, det blir för dyrt att köpa för folk, men jag lärde mig grunderna så jag kan ändra och sy om kläder, säger Marie.

Mest blir det att förminska, sy in axlarna och midjan som ska vara mer slimmad nu på herrkavajerna, enligt Marie. Annars byter hon mycket dragkedjor och gör uppläggningar med mera.

Marie bodde i Falun när utbildningen var klar och 1987 fick hon chansen att hyra in sig i Domus skrädderi. Hon startade företag M:s skrädderi.

Efter bara ett par år lades Domus ned och Marie köpte då det kända skrädderiet Tångfälts, när det blev till salu.

– Jag hade redan börjat sy bröllopsklänningar och andra högtidskläder på beställning och hyrde även ut. Nu blev det också smokingar och frackar med mera åt män i det nya skrädderiet samt att jag ändrade och lagade vanliga kläder också. Då hade jag mycket att göra och det var så roligt, säger hon.

Så småningom fick Marie känna på konkurrensen från låglöneländer. Det blev möjligt att köpa högtidskläder för priser som inte ens täckte materialkostnaderna för Marie.

Hon flyttade över sin verksamhet till en kompis lokal i Borlänge. Där arbetade hon till en början ensam och senare tillsammans med kompisen.

– Jag hade träffat Calle i Morgårdshammar och intill där vi bor nu startade jag samtidigt Lottas café 2008.

Lotta var en lokalt känd kvinna som tidigare bott i grannhuset som Marie och Calle köpte, renoverade och inredde till kafé.

På samma tomt har de byggt en inglasad sommarservering med plats för cirka 50-60 personer. Verksamheten har sedan starten utökats med krog och uthyrning av rum.

I somras sålde Marie skrädderiet i Borlänge och inreder nu istället källaren hemma i huset för att ha skrädderiverksamheten i.

Hon har några av sina gamla kunder kvar, de som väljer skräddarsydda kläder och så småningom hoppas hon att komma igång mer med både ändringar och nysömnad.

Än så länge arbetar Marie extra som kock och som vårdbiträde för att få ekonomin att gå ihop.

Men hon planerar att kunna leva på sina olika verksamheter hemma på gården så småningom.

– Jag tycker det är roligt att pyssla och göra det hemtrevligt. Tycker också om att odla sånt som kan komma till nytta i matlagningen Sen skulle jag gärna vilja ha en butik där jag kunde sälja sånt jag tillverkat, säger Marie.

 

fakta Nya momsregler 1 januari 2017 

Momsen på tjänster för att reparera cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne sänks från 25 procent till 12 procent. Större reparationer som innebär att varan byter karaktär till en annan typ av vara omfattas inte av den lägre momsen.

Källa: skatteverket.se