Matjätte intresserad av gardintygkassar

Amira 26 år flydde från Syrien. Hittar hon jobb och lägenhet kan hon tänka sig stanna i Långshyttan. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

De har olika upplevelser av krig och flykt. Men nu har de ett gemensamt – att sy tygkassar för en bättre miljö som på sikt kan leda till jobb

I det nedlagda kommunhuset i Långshyttan råder febril aktivitet.

Ljuden från symaskinerna och diskussionerna är intensiva.

Khodabahkhs kommer från Afghanistan. Han kan inte prata svenska och det här med att sy är också en nyhet. Men för var dag lär han sig nya ord, och symaskinen och han börjar nu komma överens.

Men får han stanna i Sverige?

– De flesta som deltar i integrationsprojektet och föreningen Kulturkraft, är än så länge ”gäster” i vårt land.

– Men för att göra ytterligare något började vi sy tygkassar av begagnade gardiner, säger Anki Rooslien, idégivaren till projektet.

Anki Rooslien är S-politiker i Hedemora kommun, sitter i bildningsnämnden och jobbar i den ekonomiska föreningen Långshyttans Bruksservice med sju medlemmar och nio anställda.

Förutom syateljén, som fått 40 000 i bidrag, bedrivs på sommaren tillsammans med Lions en cykelverkstad. Det projektet har också fått 40 000 kronor.

– Det handlar i första hand om att arbetsträna, passa tiderna och att lära sig arbeta tillsammans. Projektet pågår till maj och efter det blir det en utvärdering.

– I nuläget vet vi inte om det blir några jobb. Men samarbetet med Ica ser lovande ut, säger Anki.

Tygkassarna säljs på Ica i Långs-
hyttan för 50 kronor och i nio andra dalabutiker. Faktum är att högsta ledningen för Ica har nu visat intresse.

Anki nämner över 20 000 kassar, men än så länge är det orealistiskt. Hittills har projektet sålt för cirka 6 000 kronor, pengar som går tillbaka till projektet.

I Långshyttan bor cirka 130 flyktingar. Amira är 26 år och kommer från Syrien. Hon har en rosa tröja på sig och pratar franska med Gertrud Germeys. Gertrud kommer från Holland men bor sedan en tid i Stjärnsund.

Amira har nu fått uppehållstillstånd i Sverige. Hon pratar ingen svenska och saknar för närvarande en egen lägenhet.

Helst vill hon till släktingarna i Uppsala. Men skulle hon hitta jobb och lägenhet kan hon tänka sig att stanna i Långshyttan. Att flytta tillbaka till Syrien verkar inte troligt säger hon.