Massage ska locka kvinnor

Mycket massage krävs vid större sporthändelser. Nu hoppas man utöka servicen så att fler kvinnor ska lockas delta. foto: Dalarnas massageteam
Textstorlek:

​Förra året firade Dalarnas massageteam 20 år. Men bristen på massörer är stor. Nu hoppas man på fler kvinnliga sportutövare med utökad service i omklädningsrummen.

Vasaloppet vill locka fler kvinnor till loppet. Man arbetar med frågan hur hela upplevelsen kan förbättras. Och vad som sker i omklädningsrummet är viktigt.

Hittills har Vasaloppet själva ansvarat för rummen. Men eftersom man ständigt växer vill de att fler samarbetspartners och sponsorer aktivt går in och deltar.

Nu har ett krämföretag tillfrågats om de vill överta skötseln av kvinnornas omklädningsrum. En av aktiviteterna som sker i omklädningsrummet är avslappnande massage. Jessica Johansson är ordförande i Dalarnas massageteam:

– Vi massörer ser vad som händer i omklädningsrummet. Därför har vi kommit med idéer om vad som kan förbättras.

Johansson berättar att efterfrågan på massage ökar i samma takt som bristen på massörer ökar.

Dock är bristen på dalamassörer inget hot mot massagen under Vasaloppet menar Johansson.

Om det kniper finns det tillgång till att kalla in xtra massörer som kan täcka upp de eventuella hål som uppstår när trycket är som hårdast.

– Efterfrågan är enorm. I och med att det är fler manliga än kvinnliga åkare är det fler män än kvinnor som efterfrågar massagen. Men procentuellt ser det ungefär lika ut, säger Johansson.

Hon berättar att åkarna uppskattar deras verksamhet.Hon får ofta höra att massagen är en viktig del av upplevelsen. Deltagarna som passerat målsnöret är slutkörda.

Syftet med massagen är att efter bästa förmåga få igång blodcirkulationen i musklerna.

Det i sin tur stimulerar och minskar trycket på olika spänningar i kroppen. Det gör att smärtan inte blir lika påtaglig dagen efter. Just nu funderar teamet på möjligheten att förboka massage.

I dagsläget efterfrågan man den på plats efter duschen. Drop-in, man lägger sig i princip på bänken. 250 kronor för en kvart.

– Som massör brukar man fråga vart kunden har ont någonstans. Under skidloppet är det mer frågan om vart kunden inte har ont. De som åkt länge är de riktiga hjältarna, säger Jessica Johansson.

Förra året firade Dalarnas massageteam 20 år. Sedan starten har föreningen vuxit och medverkar idag även under O-ringen och Vansbrosimningen.

Johansson berättar att det pågår ett ständigt arbete med att rekrytera nya massörer.

Hon är själv nyutbildad. Ett år har gått sedan hon startade eget. Ännu har resultatet inte visat plus. Men det har gått bättre än förväntat.

Emely Bakken