Stort behov av lägenheter

Här i Mora byggs 32 lägenheter för särskilt boende. Men det räcker inte. Kommunen planerar ytterligare ett 30 liknande lägenheter. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

​Ett nytt äldreboende med 32 lägenheter byggs nu i Mora. Fram till 2021 behövs ytterligare ett 30-tal lägenheter för särskilt boende.

Mora kommun säger i ett pressmeddelande att den allt snabbare demografiska utvecklingen (befolkningsförändring) innebär att kommunen räknar med en allt äldre befolkning.

Det har gjort att behovet ökat när det gäller platser för särskilt boende.

Särskilt boende är för de äldre som har det högsta vårdnadsbehovet samt omhändertagandet inom äldreomsorgen.

På våren 2014 var kön med äldre som fått beslut om särskilt boende 20 personer. Platsbristen hade lett till att äldre inte fick den vård de har rätt till.

Mora kommun riskerade stora belopp i böter om inte nya vårdplatser skapades.

Enligt socialnämndens beräkningar behövdes 30 nya platser. Tekniska förvaltningen har tillsammans med socialförvaltningen utrett lokalfrågan sedan 2014.

FM konsulterna AB tog fram en rapport för hur nybyggnationen bäst ska genomföras utifrån de förutsättningar som finns i kommunen.

Kommunen bygger och bostaden ligger i den norra delen nära Mora lasarett. Mats Jansson är projektansvarig för byggnationer på Mora kommun.

Han berättar att huset är på 2 500 kvadrat, rummen på 30 kvadrat med ett vardagsrum till varje avdelning, pentry, konferensrum, mottagning och kök.

Skenor i taket ska underlätta lyft och flytt av de boende. Huset bevakas dygnet runt både av människor och teknik. Även de bonede bär egna larm.

– På miljösidan är det bättre isolerat, styrning av ventilation, täthet på byggnad minskar läckage. Förbrukningen ligger på 74 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

– Värme och belysning styrs efter behov. Inflyttning i boendet
i Noret norra, vid Orsasjön, beräknas ske i vår, säger Mats Jansson.

Företaget som ska driva verksamheten heter Temabo AB. Vårdföretaget från 2007 ingår
i en koncern beläget i Stockholm.

Företaget ägs av Olof Ryderberg, Birgitta Klemar och Henrik Edlund.

På toborrow.se säger bolagets vd att man är ett alternativ till de stora riskkapitalägarna och utlandsägda koncerner. 100 procent av intäkterna kommer från kommunerna. Temabo-koncernens fem bolag omsatte förra året 394 miljoner kronor med över 500 anställda. I Dalarna driver redan företaget verksamheter på Daljunkargården, Korsnäsgården och Norshöjden, samtliga i Falun.