Nysvenskar får dela med sig av sin kunskap

Alf Karlsson och Marianne Gottfridsdotter Nåhem tar emot nyanlända svenskar som praktikanter. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​I Grangärde får nyanlända svenskar praktik med språkträning. Samtidigt kan de dela med sig av sina egna kunskaper och erfarenheter.

öreningen Grengehuset startade integrationsprojektet Plantskolan för snart fyra år sedan och cirka 35 nyanlända har sedan dess varit i Grangärde på praktik.

I ett samarbete med Arbetsförmedlingens etableringsenhet tar föreningen emot nyanlända för arbetsintegrerad språkträning. Ett krav är att de fått uppehållstillstånd, har egna boenden och är inskrivna på Arbetsförmedlingen, samt tar svensklektioner eller står i kö för att få läsa svenska på Svenska för invandrare, SFI.

De nyanlända har arbetat med många olika saker beroende på kunskap och intresse. Det senaste projektet, bygget av en friggebod, firas i dag fredag med en julfest.

– Tanken är att de ska få lära sig hur det går till i olika verksamheter i Sverige samtidigt som de får en träning i det svenska språket och att de kommer in i ett svenskt nätverk, förklarar Marianne Gottfridsdotter Nåhem, ansvarig handledare för projektet.

Alf Karlsson som är handledare, just nu vid bygget av friggeboden, var den som kom med idén om att ta emot praktikanter.

Han är elektriker men har provat på det mesta och är lite av en tusenkonstnär.

– De nyanlända tillför också egna kunskaper och erfarenheter från sina hemländer. Just nu har vi en duktig rörmokare, en möbelsnickare och en skomakare, bland annat.

Marianne berättar att själva friggeboden är en byggsats som de beställt från den lokala järnhandel, ett medvetet val av föreningen.

– Vi köpte en bra ritning som är lätt att förstå. De bygger och jag hjälper till där det behövs, som exempelvis att följa med dem och handla material, tillägger Alf.

Praktikanterna stannar normalt i sex månader, ibland kortare, ibland längre.

Det har blivit många skratt med de som kommer på praktik. Men det är också mycket allvar och känslor inblandade.

– Speciellt de som stannar lite längre brukar man komma riktigt nära. En kille från Aleppo i Syrien berättade hur hans pappa investerat i en bostadsrätt, något som de gör där för att trygga framtiden. Den är helt sönderbombad nu och familjen är splittrad, berättar Alf.

– Man ser hur de växer, bara av att visa sig i arbetskläder. Och jag hör hur det blir en positivare syn hos byborna också när de ser hur de nyanlända arbetar med olika saker, berättar Marianne.

Nu har de haft taklagsfest och en krans hänger på taknocken.

– Det är roligt att berätta om gamla traditioner som när byggarna förr var missnöjda med byggherrens fest kunde de hänga upp en docka, men var de nöjda hängde de upp en krans, säger Marianne.

Eftersom det ska bli en arbets- och snickarbod efterlyser de nu verktyg och maskiner med mera om någon vill skänka eller sälja billigt.

– Nyanlända står i kö för att få komma hit men vi har inte kapacitet för att ta emot alltför många, trots att vi har hjälp av ideella krafter också. Men vi har fått bra resultat och vill gärna sprida konceptet för att fler föreningar ska kunna göra samma sak.

Flera av praktikanterna har kunnat fortsätta till en yrkesutbildning eller har kunnat få en validering, det vill säga deras kunskaper har testats och sedan har flera fått ett avlönat arbete.

De som kommer på praktik gör det för att de vill själva.

– De vill jobba, men vill veta var jobben finns och hur man gör för att få jobb, säger Alf.