Kan åtalas för jaktbrott

Eftersöksjägare Anders Wiklund menar att många inte tror att de måste anmäla till polisen om rådjuret springer till skogs. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Att köra på ett rådjur utan att anmäla till polisen är ett jaktbrott, och det gäller även, tvärtemot vad många tror, om djuret springer till skogs och verkar oskadat, enligt eftersöksjägare Anders Wiklund.

I förra veckans Dalabygden berättade länsansvarig polis i Nationella Viltolycksrådet Patrik Norman att bilister ska stanna och anmäla till 112 när de kört på vissa djur, som älg och rådjur med mera.

Anders Wiklund är en av de eftersöksjägare i Falu kommun som rycker ut för att spåra ett skadat vilt och förkorta lidandet när det hänt en olycka. Han berättar att det är jättevanligt att bilister tror att det gått bra om exempelvis rådjuret springer iväg in i skogen och det inte syns att det är något fel.

– Man tycker att det bara blev en liten touch, men det är mycket vanligt att det då är käkskador på rådjuret. Och vad händer då? Jo, djuret svälter ihjäl, säger han.

Han poängterar att det finns en skyldighet att ringa 112 även då.

Annars räknas det som smitning från olycka och är även ett jaktbrott. Antalet jaktbrott har ökat de senaste åren och det beror mycket på att detta räknas som det, efter att lagen förstärktes för ett par år sedan, menar han.

Nationella Viltolycksrådet har 60 engagerade ekipage, det vill säga eftersöksjägare med spårhund, i Falu kommun och Anders ansvarar för att lämpligt ekipage kan åka ut om en olycka skett.

– Vi gör tillsammans cirka 400 eftersök om året och varje gång ska det helst vara en eftersöksjägare med lokalkännedom och en hund som passar för den sortens djur som blivit påkört.

Han kan inte nog betona hur viktigt det är att också platsen för olyckan märks ut så exakt som möjligt, för att hunden ska kunna sättas på rätt spår, speciellt om många djur finns i området.

Anders förklarar också att det är viktigt att den som skickas för eftersök även har social kompetens. Har det hänt en olycka kan det vara ledsna och upprörda människor som de träffar.

Från och med 13 december kommer de som ringer 112 för att anmäla en viltolycka hamna i Örebro, det är Anders Wiklund rädd att kan vara negativt, då lokalkännedomen minskar för de som sen ska ringa ut eftersöksjägaren.

Enligt Anders är det unikt i världen att allmogen, och inga specialjägare, har en jaktfunktion som utför polisens arbete.

– För min del började det för cirka tio år sedan med att jag hade en jakthund med bra anlag att spåra. Och sen dess har jag haft flera spårhundar av olika raser. Den senaste, Lance, 18 månader, tror jag mycket på. Han är säker när han får upp ett spår och håller sig till det. Lance är av rasen basset fauve de Bretagne.

– Jag tycker det är ohyggligt intressant att få jobba tillsammans med min hund. Och sen att få avsluta ett lidande för ett djur som blivit påkört. Det är tillfredsställande att kunna lösa ett svårt problem, förklarar Anders.

Han berättar att eftersöken kan ta alltifrån en halvtimme till flera timmar. Ibland får de sätta sig och vänta på att det skadade djuret kommer fram där de tror att det är på väg.

En eftersöksjägare tjänar inga stora pengar trots att de har sån viktig uppgift. De får 400 kronor före skatt, pengar som numera betalas från Trafikverket.

Anders uppmanar till att ringa 112 även när man ser ett skadat djur eller när de kommit på fel sida av ett viltstängsel.

Du är skyldig att ringa polisen om du varit inblandad i en viltolycka med björn, varg, järv, lodjur, älg, dovhjort, kronhjort, vildsvin, mufflonfår, rådjur, utter eller örn. Det gäller alltså inte exempelvis räv eller hare.