De saknar svenska killar

Det är liv och rörelse när Ett Mora träffas. Men de utländska killarna saknar svenska killar att fika och snacka med.Foto: Mike Christensen
Textstorlek:

​Föreningen Ett Mora för alla efterlyser fikakompisar till nysvenskar. Lättare sagt än gjort, menar ordförande Ingrid Bergelin.

Ett Mora för alla är en ideell förening som drivs under ledorden gemenskap, tolerans och demokrati.

Föreningen verkar för att skapa gemenskap i samhället.

Ett Mora för alla anordnar olika former av mötesplatser, däribland träffen: En fika för alla. Varje gång besöker ett 50-tal nysvenskar träffen.

Särskilt populär är den bland nysvenska killar i åldern 17-30 år. Föreningen har ingen egen lokal, därav samarbetet med Rosa huset.

Huset är som kommunens ungdomsgård. En stor del av besökarna är invandrare.

Nu vill killarna träna på sin svenska. Hit hör att föreningen ständigt kämpar med att försöka locka fler unga svenskar till träffarna. Lättare sagt än gjort, menar ordförande Ingrid Bergelin:

– Det har kommit ett oproportionellt stort antal unga män till kommunen. Det finns inte så många svenska tonåringar som är intresserade, vågar eller har tid att umgås med dem. De människor som engagerar sig i nysvenskar är oftast äldre kvinnor.

– Ungdomarna i fråga är lite under 20. För dem är det roligare att träffa någon i sin egen ålder. Men det är svårt att få tag på personer som kan tänka sig att avvara sin tid för sakens skull.

Bergelin berättar att de försökt nå dem på olika sätt. Hon har bland annat skrivit till elevrådet på Mora gymnasium.

Hon har även uppmuntrat kommunens samhällslärare till diverse integrationsprojekt, men responsen har varit ljum.

Fortfarande är efterfrågan på fikakompisar stor.

Bergelin är övertygad om att besökarna skulle vara fler om de insåg hur viktiga träffarna är för nysvenskarna.

– Man träffas, fikar och pratar. Det finns inga krav att man måste ses någon mer gång. Detta gör man om man trivs tillsammans, säger hon.

Föreningen har som mål att alla som vill träna det svenska språket eller vill lära sig om den svenska kulturen ska få möjlighet att göra det. Hur ska svenskar och nysvenskar mötas?

– Det finns flera sätt. Bland annat i föreningslivet eller i idrottsrörelsen. Mycket handlar om att man ska ha samma intressen.

Ingrid Bergelin oroas över föreningens framtid. Fler medlemmar behövs. Dessutom önskar medlemmarna en egen lokal att vistas i, men ekonomin tillåter inte detta.

Ibland är det svårt att få ett ideellt arbete att gå ihop, menar Bergelin. Men hon ger inte upp.

Hennes drivkraft är att alla kommunens invånare ska trivas. Föreningen håller just nu på att utreda om de ska fortsätta med fikaträffarna även till våren. Bergelin är tveksam.

Emely Bakken