Gratis bussar ska locka ungdomar till miljöting

Många av de här ungdomarna ska bussas till Miljötinget i Malung i helgen. Foto: Privat
Textstorlek:

​Gratis bussresa och artistframträdanden ska locka unga till helgens miljöting. I år väntas 200 besökare till Malung.

Region Dalarna och Region Gävleborg arrangerar Miljötinget för 26.e året.

En förfrågan gick ut till kommunerna om vem som ville arrangera.

Malung nappade på idén. Bengt Benjaminsson är busschaufför. I tre år har han kört gratisbussen till Miljötinget. Han vittnar om hur ungas miljömedvetenhet ökat. Positivt, tycker han.

Benjaminsson berättar att man har perioder i sitt liv där man åker mer eller mindre buss. Under skoltiden är man beroende av kollektivtrafik.

Därefter upphör, eller åtminstone minskar bussåkandet fram till man uppnår 45–50 års ålder.

Att vara samarbetspartner med Miljötinget är ett strategiskt medvetet val.

– Vi kan genom detta rikta oss mot rätt målgrupp. Därav Dalatrafiks intresse för Miljötinget. Vi hoppas att fler fortsätter åka med oss, även när de slutat skolan, säger Benjaminsson.

Alla deltagare från Dalarna berörs av erbjudandet. Fullsatta bussar gör att bolaget behöver sätta in förstärkningstrafik på vissa sträckor, däribland Borlänge-Malung.

Men Bengt Benjaminsson tror inte att en gratis bussresa gör att fler ungdomar besöker tinget. De som ska dit åker ändå.

Programmet för arrangemanget är delvis strategiskt utformat. Utöver gratis bussresa lockar arrangören med populära artister.

Krävs detta för att få unga till tinget?

– Jag tror det. Vi vill rikta oss till en så bred målgrupp som möjligt. Man ska kunna åka av olika anledningar som bra föreläsare, kompisar eller att man tycker artister såsom Ison och Fille är coola, säger projektledare Micaela Nordin.

Hon menar att detta är ett sätt att få fler unga i kontakt med begreppet hållbar utveckling.

Miljötinget är till för att öka intresset, kunskapen och engagemanget för miljöfrågor. Det är en plattform där unga med samma drivkrafter kan mötas.

Skiljer sig engagemanget åt mellan unga i Dalarna och Gävleborg?

– Nej, det se ungefär lika ut över länen. Dock styrs frågan av vilket län som står som värd. Förläggs det i Dalarna kommer fler elever från härifrån, säger hon.

I syfte att nyansera upplägg och idéer byts projektledaren ut varje år. I år sätter Micaela Nordin sin prägel på tinget.

– Jag hoppas få handlingskraftiga deltagare som vill fortsätta engagera sig för ett hållbart Dalarna och Gävleborg, säger hon.

Miljötinget är nordens största miljöevenemang för unga i Gävleborg och Dalarna.

Miljötingets koncept är: att blanda kunskap och utbildning med nöje och nätverkande, på så sätt skapa ett lyckat forum för lärande.

– Dagarna är olika. Fredagen är en välkomst- och informationsdag. Lördagen är en dag för eget aktivt deltagande och skapande. Söndagen är en dag för diskussion och ställningstaganden, säger Micaela.

Emely Bakken