Bybock tar upp kampen med stadsbocken i Gävle

Syskonen Desiré, David och Tom har alla bidragit till byggandet av Garsåsbocken. Foto: Emely Bakken
Textstorlek:

​Med Gävlebocken som inspiration har Tom Östblom tillverkat den tre meter höga Garsåsbocken. Men han är inte nöjd. Planer finns att göra den större.

I familjen Östbloms garage pågår förberedelserna inför advent.

Planen är en tre meter hög halmbock, den så kallade Garsåsbocken.

Tom Östblom står för idé och bygge. Syskonen inspirerar och kommer med idéer.

I år var Tom ivrig och ville komma i julstämning, därför drog bygget igång tidigare än planerat.

I garaget har han ägnat många timmar. Band ska bindas, hornens lyktor ska fästas och strålkastare ska riktas. Trä, halm och säkerhetsnålar i massor. Tom suckar.

– Förra året tog det mig sex timmar att montera ihop bocken.

Gävlebocken, som i år fyller 50 år, har inspirerat och fascinerat. Då Tom har släkt i Gävle har han kunnat studera halmbocken på nära håll.

Men till hans besvikelse besökte familjen sällan staden, så tillfällen att beskåda bocken var få.

– Jag bestämde mig för att bygga min egen.

Det hela började julen 2011. Från början var bocken större. Benen hade omkrets som bockens mage.

Hans familj och vänner skrattade och sa att konstruktionen var för ranglig. Tom insåg begränsningarna och satte sig åter vid konstruktionsbordet. Han designade en bock i mindre skala.

– Hornen har jag byggt av hönsnät. De måste hålla för Garsås ibland hårda klimat. Hönsnätet har visat sig vara en bra idé. Inför varje jul kontrollerar jag stommens hållfasthet. En vinter blåste det så träd föll ner. Men bocken stod stabilt på sina fyra ben, säger han.

Toms estetiska intresse märks tydligt av. På gymnasiet är det sång, musik och skådespeleri som gäller. Att han nu snickrat ihop Garsåsbocken ser ingen i hans närhet som märkligt.

Byborna önskar att halmbocken placeras så fler får ta del av julkänslan den sprider.

– Julgranar har väl alla, men det här med halmbockar är speciellt, säger Tom medan han klär bockens träskelett med halm. För mig symboliserar Gävlebocken, som är över tio meter hög och ett antal meter bred, storstaden. Garsåsbocken kan få symbolisera landsbygden, säger han.

Emely Bakken