Bilarna äntligen borta

Dag Swahn vid bilarna som han och hans sambo Margareta Fyhr vill få bortkörda. Foto: privat
Textstorlek:

​Margareta och Dag i Furudal nappade på ett erbjudande i våras att få sina skrotbilar bortforslade gratis. Men än har ingenting hänt, sa Margareta när hon kontaktade Dalabygden nyligen. Sen gick det fort, i veckan blev bilarna äntligen bortforslade.

När Margareta Fhyr och hennes sambo Dag Swahn i Furudal fick erbjudandet att få sina bilar bortforslade gratis nappade de på idén direkt. De ringde precis som de skulle före 30 juni, för att bli av med bilar som de tänkt att köra iväg till skroten eller sälja.

Men i november när Dalabygden pratar med dem står bilarna fortfarande kvar trots att de ringt flera gånger för att få bort fordonen.

– Vi är tre bilägare på gården som fått varsitt brev med erbjudandet om att få bilarna bortforslade gratis. Men det händer ingenting, säger Margareta och fortsätter:

– Nu vet vi inte vad vi kan göra med dem om mågen kan ta reservdelar från dem exempelvis, för vi har ju gett bort bilarna så de kanske inte räknas som våra.

Den sista november ska 50 kronor i vägtrafikregistreringsavgift betalas för varje bil. Det skulle de gärna slippa betala även om det inte rör sig om några jättestora pengar som de ser det.

En av bilarna var de tvungna att flytta själva i somras när inget verkade hända.

– Vi fick låna en traktor för att få bort bilen som stod i en hage där vi skulle släppa ut hästarna. Sen dess har den stått på gården och det ser anskrämligt ut, säger Margareta.

En av bilarna står på Margaretas pappas tomt i Särna. Där är den i vägen och försvårar snöskottningen. De vågar inte flytta den då de kommit överens med bildemonteraren att den ska hämtas på den adressen.

– Det var i maj vi fick breven med erbjudandet, påminner Dag och de båda hade nog inte tänkt att de skulle få vänta tills vintern med att ”vårstäda” bort bilarna, som det stod i erbjudandet.

– När snön kom trodde jag det var alldeles kört, men den har nästan tinat bort igen så nu kan de komma och hämta den, säger Margareta.

Roland Pettersson vid Roland Pettersson Bil i Rättvik svarar Dalabgden att han kan förstå att de som inte fått sina bilar bortkörda är frusterade.

– Vi blev helt överrumplade av det stora gensvaret på kampanjen. Vi trodde att det kanske skulle bli 200 bilar men vi har redan kört ungefär 450 bilar. Det är fortfarande 200-250 bilar kvar att köra bort, förklarar Roland.

Och de kör så fort de har en ledig stund.

– Vi brukar köra fyra till fem bilar på en dag och ändå kan det bli nån kväll så då kan det bli upp till tio bilar på samma dag.

Enligt Roland har allting gått alldeles för fort med kampanjen och att allt inte varit riktigt genomtänkt. Med facit i hand blev det 2 000 bilar som redan är bortforslade i Dalarna och fortfarande återstår bilar att köra bort.

Hela norra delen av Dalarna, inklusive Malung, Idre och Särna är området som Roland fick ansvaret över. Han är den enda som har miljöcertifiering där.

I resten av Dalarna är det ytterligare fem bildemonterare som deltar i kampanjen. Men det skulle vara svårt för dem att börja köra skrotbilar ända från norra Dalarna. Det är för långa avstånd, menar Roland.

Han tjänar inte heller några pengar på att hämta skrotbilarna.

– Nej, det är rena slavkontraktet. Det går inte ens ihop, jag förlorar istället på varje vända jag gör. Just nu får man inte bra betalt för skrotet heller, säger Roland.

Han hoppas nu att hinna forsla bort alla bilar och avregistrera dem under december månad. Då har han inga auktioner och utförsäljningen av kläder är klar.

– Jag vet att alla som har en sexa som slutsiffra i registreringsnumret måste betala 50 kronor i vägtrafikregistreringsavgift innan sista november, men jag kan inte lova att jag hinner hämta bilarna före det, avslutar Roland Pettersson.

I början av veckan får Dalabygden ett positivt besked från en glad Margareta. Bilarna är bortkörda.

– Jippi så skönt. Nu blir det fint på gården till jul.