Avstånd hinder för vaccinering

Äldre i Nås är oroliga att de missar vaccination mot influensa. Foto: Getty Images/iStockphoto
Textstorlek:

​Möjligheten att vaccinera sig mot influensan skiljer sig åt för äldre på landsbygden i olika kommuner.

I Landstinget Dalarnas tidning Inblick står det att cirka 1000 personer dör i Sverige varje år till följd av influensa, enligt tidigare beräkningar. Det skulle motsvara cirka 30 dödsfall i Dalarna.

Enligt uppgifter från en Nåsbo, som vill vara anonym, är många äldre i Nås oroliga att de inte ska kunna ta sig nästan tre mil till Vansbro vårdcentral för att vaccinera sig.

I Gagnefs kommun erbjöds vaccinering en dag i Björbo.

– I flera år har vi gjort så och i år kom ett hundratal.

Det berättar Karin Florén, verksamhetschef vid Gagnefs vårdcentral i Djurås.

Karin Florén tycker att det är viktigt att många vaccinerar sig. Därför har de i Gagnefs kommun valt att underlätta för de som har svårt att ta sig någonstans på grund av dåliga bussförbindelser med mera.

– Ja, de kan ju bli så sjuka, helst äldre och de med förhöjd risk.

Ida Döl, tillförordnad verksamhetschef på Vansbro vårdcentral, har inget svar på varför det inte beslutats om en vaccinationsmottagning i Nås, liknande den i Björbo.

– Jag är alldeles nyinsatt och kan inte svara på varför det är så.

Hon förstår att det är svårt att ta sig till Vansbro och att det är långa avstånd för många.

– Vi lyssnar på medborgarna och tar till oss. Vi kommer att diskutera det för att se hur vi kan lösa det till nästa år, säger hon men kan inte lova något.

Nåsborna har också saknat information om vaccineringen i det lokala annonsbladet Vansbrobladet/Järna-Nytt.

– Vi har gjort som vi har blivit tillsagda från högre ort. Tanken är att tidningen Inblick ska vara en informationskanal för alla invånare i Dalarna. Det här är första året så det kanske tar ett tag, säger Ida Döl.

I Inblick finns information om att vaccineringen börjar 9 november. För mer information om datum och tider hänvisas till webbsidan ltdalarna.se/influensa för den som har dator.

Ida Döl berättar att förutom information om tider på webbsidan 1177 finns det också ett meddelande om det för den som ringer till vårdcentralen i Vansbro. Där har de också satt upp affischer med tiderna.

I Gagnef hade man annonserat i det lokala annonsbladet Gagnefsbladet.

Vansbro vårdcentral har drop in-tider för vaccinering även vecka 47. Tisdag och onsdag klockan 13-16 går det bra att åka dit utan att boka tid.

Det går att få en vaccination på sin vårdcentral även andra tider.

– Vi brukar erbjuda en vaccination när de har andra bokade besök, om vi ser att de inte gjort det tidigare, säger Karin Florén.