Tvätt lockar till läsning

Marie Larsdotter har lockat till läsning i tvättstugebibliotek. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Projektet tvättstugebiblioteken i Smedjebacken har precis avlutats. Enligt bibliotekschef Marie Larsdotter har det varit uppskattat och nu hoppas hon på en utveckling av biblioteken i tvättstugorna.

Vad är viktigast i ett demokratiskt samhälle?

Marie Larsdotter, chef för folk- och skolbiblioteken i Smedjebacken, har ett svar på det.

– Läskunnighet, språkglädje, fantasi, förståelse och integration – möten mellan människor.

För några år sedan funderade hon tillsammans med Eva Långberg från ABF Dala Finnmark vad de kunde göra för att nå ut till människor som inte brukar söka sig till biblioteken.

Målet var att stimulera till ökat läsande, framförallt att få ovana läsare att hitta till böckernas värld.

– Var finns de som vi vill nå? Jo, alla går till tvättstugan och tvättar.

De tog kontakt med hyresvärden i ett bostadsområde och de fick positiv respons direkt.

Projektet kunde startas genom ett samarbete mellan Smedjebackens bibliotek, Länsbibliotek Dalarna, ABF Dala Finnmark, Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Bärkehus, och med stöd av Statens Kulturråd.

Det första tvättstugebiblioteket startades 2013, det andra 2014 och ett tredje öppnade 2016.

– Det har varit så uppskattat i biblioteksvärlden över hela Sverige. Jag har berättat runt om i Dalarna och på konferenser och mässor på andra håll hur vi gått tillväga och det är så roligt för det finns ett stort intresse, säger Larsdotter.

Egentligen är så kallade spontanbibliotek ingen ny idé, förklarar hon. På många håll läggs begagnade böcker ut på en plats där alla kan komma och låna. Skillnaden med projektet i Smedjebacken är att det är organiserat av biblioteket. Det är det första i sitt slag i Dalarna.

– Till varje tvättstugebibliotek har vi köpt in cirka 350-400 titlar med nya böcker från en lokal bokhandlare. Om någon vill skänka en bok tar de kontakt med oss. Böcker på andra språk exempelvis är välkomna för de kan vara svåra för oss att få tag på.

Tillsammans med fastighetsskötare gjorde Marie Larsdotter i ordning skåp med böcker i ett rum intill tvättstugan.

– Det har varit en fördel att jag har varit ute i tvättstugorna, då har jag träffat människorna så jag är inte lägre främmande för dem.

De boende har kunnat ha önskemål om vilka böcker det ska finnas och i den första tvättstugan blev det allmän inriktning.

I det andra området bor det många nyanlända så förutom en del med allmän inriktning blev det också lättläst litteratur.

– När det blev bestämt att vi skulle göra ett tredje bibliotek blev det med temat hembygd och Dalarna, förutom en allmän del. Det ligger centralt nära hembygdsgården.

Marie Larsdotter berättar att det fanns olyckskorpar som trodde att böcker skulle försvinna men det har det inte gjort.

– När jag såg att det var tomt i hyllorna var det istället ett tecken på att böckerna användes. Efter ett tag var de tillbaka igen, berättar hon och fortsätter:

– Det är roligt att se hur de värnar om sina bibliotek, det hålls städat och fint.

I två av tvättstugebiblioteken finns ett ombud som tittar till biblioteken ibland och det tredje sköter än så länge Marie Larsdotter. De som lånar skriver själva in när de lånar en bok och när de lämnar tillbaka den.

Annars kan de som lånar sätta sig i soffan och läsa för sig själva eller för sina barn medan de väntar på att tvättmaskinen ska bli klar.

Det har också funnits en förhoppning om ett samarbete med PRO-föreningen. Pensionärer kunde ha sagostunder i biblioteken, då kommer det med en åldersintegrerande aspekt, tänker Marie Larsdotter.

Nya pocketutgåvor av den lokala lyrikern Werner Aspenström ligger i varje bibliotek. De är fria att ta för en som vill.

Efter att tvättstugebiblioteken öppnat har Marie Larsdotter sett att antalet besökare på stora biblioteket också har ökat.

– Tröskeln till att börja låna böcker var inte så hög på tvättstugebiblioteken och sedan har de fortsatt att låna här.

Tvättstugebiblioteken har också blivit en mötesplats i sig.

Nu är projektet slut och Marie Larsdotter hoppas kunna hitta finansiärer så tvättstugebiblioteken kan leva vidare och utvecklas.

– Vi hoppas att exempelvis Bärkehus och kommunen ska vara intresserade att sponsra för att vi ska kunna förnya bokbeståndet och förhoppningsvis starta fler tvättstugebibliotek, säger Marie Larsdotter.