Ska nya flygplatsen i Sälen lyfta Rörbäcksnäs?

Bill Skogstad är sedan många år butikschef på Ica i Rörbäcksnäs. I dag ångrar han flytten till Sverige för 40 år sedan.Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Köpman Bill Skogstad i Rörbäcksnäs är förbannad och ångrar nu flytten till Sverige.
– Det är tufft sen Långflons stormarknad öppnade men vi kämpar, säger han.

Det är förmiddag. Snart helg. Hösten visar sig från sin bästa sida: strålande sol, vindstilla – en enda lång semesterdag att lata sig på. Dalabygden är på väg till Rörbäcksnäs i norra Dalarna 3,5 mil väster om Sälen och till grannorten Östby på den norska sidan.

SVT har kört igång ännu ett landsbygdsprogram som går under namnet: Resten av Sverige. Journalisten Po Tidholm ska i ett antal program ta pulsen på landsbygden som på många ställen fortsätter dräneras på ungt folk och jobb och lämnar en allt äldre befolkning kvar som får allt längre till vårdinrättningar och annan service. Po ska försöka förstå vad som händer med Sverige utanför städerna. Vad ska folk jobba med, leva för och hur ser självbilden ut.

Efter två och en halvtimmes körning och cirka 19 mil dyker det röda huset upp, Ica Rörbäcksnäs. Cirka två mil bort ligger norska gränsen. I en rapport som Svenk handel gjorde för ett år sedan hade den norska gränshandeln ökat med 4 procent till nästan 17 miljarder svenska kronor. Vidare visar rapporten att gränshandeln mellan Sverige och Norge fortsätter växa de närmaste åren tack vare den förmånliga prisskillnaden. Gränshandeln har under de senaste 20 åren varit betydligt starkare än utvecklingen i övrig svensk detaljhandel.

På 70-talet fick jag följa morfar och mormor till en butik på norska sidan. Bilen fylldes med mjöl och smör så jag knappt fick plats i baksätet. Då var handeln den omvända. Sverige gick bra och många norskar emigrerade till broderlandet. En av dem var Bill Skogstad från Östby. Han började med turism och kom efter hand att växla över till butiksföreståndare i Rörbäcksnäs.

Han sitter på kontoret framför datorn. Ett papper ska fyllas i. Bredband finns inte. Men den vanliga teleledningen fungerar menar Bill. Han är förbannad och ångrar i dag flytten till Sverige. Rörbäcksnäs är inte som det en gång var, och stormarknaden i Långflon i norra Värmland påverkar hans rörelse negativt. Trots att butiken inte riktigt går som han vill, med flera tuffa år på raken och vikande siffror, tänker han fortsätta så länge han kan, trots att pensionsåldern närmar sig.

– Ica är inte intresserade av en försäljning. Däremot kan det bli någon form av överlåtelse, säger han.

Hur ser du på skillnaderna mellan de svenska och norska landsbygderna?

– För det första är det inte bra överallt i Norge som många tycks tro. Men att det finns ett annat tänk kring norska landsbygden är klart. I Sverige jamsas det för mycket och det finns ingen riktig plan eller intresse för gles- och landsbygd. Hade jag legat i Norge hade jag haft en annan omsättning.

Vad ska vi göra åt det då?

– Ett annat politiskt system som ser till hela Sverige. En stimulans av entreprenörskap med mjukare arbetsgivaravgifter. Vi har flera kraftverk i området vars pengar borde gå tillbaka till oss. I Norge ställer man andra krav på boendet på landsbygden. Hos oss har cirka 50 fastigheter blivit fritidsboende och står tomma stora delar av året.

Hur ser det ut med kommunikationerna?

– Inge buss eller taxi. Bilen är allt. 24 mil enkel resa tar det mig för synundersökningarna på Falu lasarett.

Den svenska kronan har länge varit svag mot den norska. Bensinpriset är nu ganska lika, men i stora drag är det annars dubbelt så dyrt i Norge. Därför är turismen och gränshandeln viktig menar Bill. Men det behövs mer menar han. I Rörbäcksnäs bor cirka 150 bofasta.

Många jobbar i Norge eller på andra håll i Malung-Sälens kommun. Cykling har blivit stort i området och Cave outdoor, som hyr ut cyklar, lockar många. Kungsängens ekonomiska förening driver ett gruppboende och Rörbäcksnäs husvagnscamping lockar olika fritidsmänniskor som bland annat skoteråkare och fiskare som har många fiskevatten att välja på.

– Det stora grejen som jag hoppas och tror på är flygplatsen som är på gång att byggas här. Blir det så kan det bli ett uppsving, säger Bill och försvinner in på lagret.