Han vill sprida solelen till kommuner och byar

I Grangärde är projektet med solcellspark redan igång.Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Johan Ehrenberg berättade om hur bolaget ETC bygger solcellsanläggningar över hela Sverige. I Grangärde är redan ett sådant projekt på gång.

Den politiska debattören, solcellsmontören och tidningsutgivare med mera, Johan Ehrenberg, är på turné genom Sverige.

I veckan var han i Grangärde bland annat och pratade om klimatkrisen och solceller, som enligt honom är det snabbaste och enklaste sättet att ställa om till en hållbar utveckling.

Men han började seminariet med att läsa ur sin nya bok ”Falska minnen”, som är en biografi om honom och även handlar om tiden med tidningen ETC han var med och startade för 40 år sedan.

– Vi vet alla att vi ska dö, det är det enda vi vet. Men jag vet också när jag ska dö och hur, säger Johan Ehrenberg.

Han var 55 år när han fick veta att han hade en obotlig cancer.

Ett alternativ var då var att sätta sig i trädgården och supa sig full. Johan Ehrenberg valde ett annat. Efter 40 år med möjligheter att påverka för en hållbar utveckling valde han att fortsätta med det.

– Att de fossila energikällorna, olja kol och gas, bidrar till klimathotet, det har vi tjatat om länge. Ändå satsar vi fortfarande i dag mest på fossil energi. Bara en tiondel satsas på förnybar energi. Varför fortsätter politiken och företag överhuvudtaget att leta efter olja? frågar sig Ehrenberg.

Hans förtroende för att politiken ska rädda världent är borta. Och på marknaden finns starka lobbygrupper för de som skulle förlora mycket pengar på minskad användning av olja, kol och gas samt kärnkraft.

– Skulden för klimatkrisen läggs ofta på konsumenterna. De borde exempelvis inte ha åkt bil till den här föreläsningen och man ska äta nån annan mat med mera. Men det stora är inte att det produceras för mycket utan det handlar om hur det produceras.

Därför måste produktionen läggas om från en tillverkning med fossil energi till en med ren energi. De som har ansvaret för det är de som har makten över produktion och energi, menar Ehrenberg.

Det finns ingen anledning, enligt honom, att inte satsa mer på förnybart, som exempelvis solceller. Utvecklingen har gått framåt bara de senaste åren och gjort det mer ekonomiskt också.

Han jämför med Tyskland som nått längst i sin omställning.

– I maj 2013 gav solel 50 procent av Tysklands elbehov. Där hade lobbygrupper från olja, kol- eller gasindustrin försökt få igenom försämringar för solelens lönsamhet, men där sa Angela Merkel nej, berättar Johan Ehrenberg.

I Kina har också utvecklingen att ställa om till solel gått kraftigt framåt.

BMW har en hel fabrik som drivs av solel, lastbilar drivs med el i ett experiment i Sandviken. Det finns en ny uppfinning, ett fartyg som drivs av segel med solceller och spårvagnar som går på el har vi haft sedan 1920-1930-talen i några städer.

Bolaget ETC bygger solcellsparker över hela Sverige och levererar solcellsel till sina kunder. Allt överskott går oavkortat till byggandet av nya solceller.

– Vi bygger också mindre solcellsanläggningar till enskilda och hjälper till med finansieringen. Om de inte har råd kan de hyra anläggningar av oss, säger Ehrenberg.

De har nu också börjat sätta upp solceller i Indien.

Nästan allt ETC har byggt har gjorts med så kallad crowdfunding som innebär att privata köper andelar eller lånar ut pengar till olika projekt.

– Sätt upp solceller och få mer makt över elen! är hans uppmaning till alla. Inget är så billigt som solel nu.

– Vi måste minska koldioxidutsläppen och ett litet villatak med solceller kan i dag minska utsläppen med sex ton CO2 per år. Ett garagetak med solceller räcker för att driva en elbil. Altenativet är att byta elleverantör till ETC, föreslår Ehrenberg.

Andra förslag är att klimatrena sin mobil genom att köpa en ETC-mobil. Den tillverkas utifrån ett miljö- och rättvisetänk och 20 kronor av månadsavgiften går direkt till nya solceller som producerar energin den drar. Och elcyklar och elbilar till alla, tycker Johan Ehrenberg.

Förutom det pratar han om att bygga hyreshus av massivt trä för miljöns skull, odla tomater i solcellsdrivna växthus eller skapa media för att påverka. Men framförallt inte vänta på att ”någon annan” ska göra allt.

I Grangärde är projektet med en solcellspark redan igång.

– Vi hade redan fått bygglov på en plats men en granne var rädd att solcellerna skulle störa så vi arbetar vidare med lösningar på det, att hitta en ny plats exempelvis, säger Per Skoog, Grangärdebygdens intresseförening.

När det gäller flyget finns än så länge inga bra alternativ tycker Johan Ehrenberg, även om det gjorts försök med solcellsdrivna flygplan. Därför har han själv valt att välja andra transportmedel.

– I en intervju fick jag frågan varför jag var så sträng mot mig själv, som exempelvis att låta bli att flyga. Men jag svarade att jag är istället snäll mot mig själv. Jag väljer det jag tycker är viktigt och gör det jag drömmer om, säger Johan Ehrenberg.

Föreläsningen arrangerades i ett samarbete mellan Grangärdebygdens intresseförening, High Voltage Valley, Svenska kyrkan Gränge-Säfsnäs församling, Ludvika kommun, ABF och Hyresgästföreningen.