Faluuven går nu till avel

Slig, t.h, hängde mycket med sitt syskon på klippan vid Falu gruva innan olyckan var framme.Foto: Lars Lagerqvist
Textstorlek:

​Berguven Slig kraschade, bröt vingen och ligger nu nyopererad. Brist på dalaveterinär förde honom till Stockholm. Med stor sannolikhet kan han nu bli avelsuggla.

I mitten av oktober hittades en av ungarna till det välkända, häckande berguvparet skadad i Stora stöten, Falu gruva.

Personalen vid gruvan fångade in fågeln och skjutsade den på omplåstring där en svullen armbåge konstaterades.

Fågeln sattes på röntgenbordet. Det visade sig att båda underarmsbenen var brutna. Han fick vård och polisen kontaktades. Frågan var om polisen, genom viltskadefonden, ville bekosta en operation. Vakthavande befäl gav klartecken och fågeln skjutsades till Stockholms viltfågelrehab.

Veterinären dränerade ut mycket av blodet som låg runt svullnaden, lade benbitarna på plats och satte på ett stödjande gips.

Efter operationen mådde fågeln, som fått namnet Slig, betydligt bättre.

Emma Billbäck vid Rättviks viltjour  som berättar hela historien om Slig, säger att trots att fågeln av naturen är skygg och avvaktande är han ändå relativt stillsam och lätt att ha med att göra.

När han kom in var han chockad och hade ont. Han var ganska svag vilket underlättade hanteringen. Men efter några dagar med smärtlindring blev han betydligt argare, burrade upp sig och väste. Ett gott tecken på hans tillfrisknande. Att det häckar berguv mitt i städer är inte så vanligt.

En webbkamera sattes därför upp för att allmänheten skulle få följa händelserna i boet. Intresset har varit stort vilket gjort uvarna till lokalkändisar efter månader av kamerabevakning. Och det faktum att fågeln är Dalarnas landskapsdjur gör sitt till.

Genom frivilliga donationer har kostnaderna för Sligs mat, medicin och transporter kunnat täckas. Vidare har ett upprop på Facebook gjort att många donerat pengar till uvens vård.

Dagsgamla tuppar, inte större än en klementin köptes in, vilka fågelungen tacksamt ätit av.

Slig ligger just nu nyopererad med gipsbandage på Stockholms viltfågelrehab. I veckan tar man av det för att se hur frakturen läkt.

Vad man ser då blir avgörande i beslutet om hans öde. Risken finns att skadan läkt felaktigt vilket gör att fågeln får nedsatt flygförmåga.

Ingen vet därför om berguven kan släppas fri igen. Livet för en berguvhanne är hårt. Det krävs styrka och friskhet för att kunna jaga och försörja en familj. För att bli frisläppt krävs att han är 100 procent frisk.

– Chansen finns. Men den är minimal, säger Emma Billbäck.

Om skadan nu inte läker som den ska, hamnar berguvshannen med största sannolikhet hos Berguv nords uppfödningsanläggning.

Skulle det bli så kan hans liv komma att skriva ett nytt kapitel. Det behövs nämligen flera uvar till avelsprojektet för att hålla arten vid liv.

Det är bättre att ta någon som inte kan klara sig på egen hand istället för en frisk fågel, menar man på viltjouren.

Emely Bakken