De följer politiken i USA

Ett sparat minnen från USA-tiden, en inramad plansch från en festival. Christer och Margaretha bor i dag i en lägenhet i Borlänge.​
Textstorlek:

​Båda kandidaterna förlöjligar USA. Det menar Christer och Margaretha Sjölund inför det stundande presidentvalet.
– Något har hänt sen vi bodde där, säger de.

Det har väl inte undgått någon att USA snart har en ny president. Rapporteringen är intensiv och mycket krut läggs på kampen och smutskastningen mellan demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump. Skulle Clinton vinna blir hon USA:s första kvinnliga president.

Christer och Margaretha Sjölund har bott i USA i två omgångar. I mitten av 80-talet gick resa till Milwaukee, en stad i Wisconsin. Christer hade fått jobb så varför inte pröva ett nytt land. De skulle bo i ett område där det mest bodde svenskar, men det var inget för Sjölunds. De ville bo bland amerikaner.

– Vi kom snabbt in i samhället och hade det hur bra som helst. Landet tuffade på riktigt bra och inget pekade på att det skulle bli sämre, säger Christer.

Margaretha väntade barn och fick erbjudande från sjukhus som ville ta hand om förlossningen. När barnen hade kommit blev Margaretha och Christer av sjukhuset bjudna på ”lyxmiddag” med tända ljus.

Efter tre år blev det en snabbis hem till Sverige. Nytt jobberbjudande tog de denna gång till staden Ocala i USA, inte långt från Orlando. Christer och Margaretha minns hur de oroades för hur det skulle bli. De hade hört hur vissa platser kunde utöva en stark religiös påtryckning, vilket de inte var intresserade av. Men så blev det inte.

Staden var mysig och de trivdes. På tal om kyrkan menar de att den gör mycket för människorna. Det kanske inte alla gånger handlar om religion, snarare gemenskap och mötesplats i glädje och sorg. Kyrkorna i USA är på ett positivt sätt mer engagerade i folks liv och vardag än i Sverige menar Christer och Margaretha.

Christer blev lite av nationalhelgon i Ocala. Med stort fotbollsintresse låg han bakom att gröna ytor förvandlades till en i dag fungerande fotbollsarena som uppskattas av många. Varje år reser de dit och än i dag kan Christer få höra en positiv kommentar.

Christer har en utbildning som teknisk magister och har jobbat på ABB, Securitas, Dalatravet och med fotboll. Margaretha har jobbat som tandhygienist, Maximteatern och nu som nämndeman. De har varit gifta i 35 år och har tre sönder.

En av sönerna är sedan länge amerikansk medborgare, och snart reser Christer och Margaretha för att hälsa på. Båda tycker det är tråkigt att USA inte kan ställa upp med bättre presidentkandidater och undrar hur det har blivit så här.

De tror att för de allra flesta är man trött på etablerade politiker som inte lovar vad de håller. Så kommer en som Trump och säger det de vill höra. Men hur han, om han blir president, på det sätt som han visar upp ska få igenom det han lovar, blir för Christer och Margaretha samma sak.

De menar att skulle han bli president kommer han få extra svårt att få igenom alla sina krav. De tycker att USA har hamnat i en besvärlig sits som kan få allvarliga konsekvenser i världen. Margaretha är för USA:s politiska system.