Uppsving för softbollen

Pitchern Emma Tegth Nordin har precis kastat bollen. Catchern Malin Ellström är beredd att ta emot om slagmannen i motståndarlaget skulle missa. Foto: Lars-Olof Sjörs, Leksands reklam och foto
Textstorlek:

​Leksand softboll har medvind just nu. Färskt SM-guld och en ungdomsverksamhet som växer.

I helgen tog damerna SM-guld när de vann på hemmaplan över Skövde med 3-1 i matcher.

– Det är jättestort. Vi har kämpat länge för det här och efter att ha förlorat finalerna 2014 och 2015 hade vi som målsättning att ta guldet i år, säger Annakarin Solén Westling, spelar i laget.

– Vi spelade som ett lag, alla bidrog. Vi var aggressiva på bas, alltså aggressiva på löpningen, vilket innebär att komma runt och ta poäng. Det fanns också ett starkt och bra försvarsspel. Hela laget gjorde en toppeninsats, fortsätter hon.

Truppen som vann SM-guld i år har bestått av 14 spelare. Två reste tillbaka till USA där de går på college så under finalen var de 12 i laget varav fyra juniorer.

Mindy Larson, spelande coach från USA, utsågs till finalernas MVP, mest värdefulla spelare.

Annakarin tränar också juniorlaget som spelar match i helgen i Skövde.

– Det är första gången på tio år som det arrangeras ett junior-SM. Det är fem lag som deltar och i helgen avgörs det om Leksand kommer till final. Jag tror det är ganska öppet hur det kan gå, säger hon.

Hon började själv spela softboll i Leksand när hon var sex.

– Jag gick på sommarskola som vi fortfarande har i Leksand och det tror jag är grundpelaren till att softboll och baseboll är så stort här. När jag började kunde det vara 50-60 ungar i åldrarna 6-12 år på plan. Vi tränade och spelade två timmar varje dag, fem dagar i veckan i sex veckor.

Softboll kom igång i Leksand på 1970-talet och var som störst på 1980- och 1990-talen. Därefter ebbade det ut lite men nu växer softboll igen, enligt Annakarin.

– Softbollen har fått ett uppsving igen och det är kul. Alla fem klubbar i Sverige, med lag i högsta serien, har en fungerande juniorverksamhet och en växande ungdomsverksamhet.

Det kan bland annat bero på att klubbarna har lagt mycket energi på att rekrytera och ordna med träningsmöjligheter, enligt Annakarin.

I Leksand spelar i dag ett 40-tal tjejer i olika åldrar softboll.

Softboll är en tuff sport, även om det inte förekommer tacklingar som i fotboll,

– Men det förekommer kroppskontakt, man slänger sig i gruset och man får bollen på sig.

Annakarin arbetar sedan ett år tillbaka som instruktör i softboll på riksidrottsgymnasiet Baseboll-Softboll, även kallat Akademin, i Leksand.

– Akademin var med och drog igång ett projekt med Svenska Baseboll och Softbollförbundet för två år sedan. Målsättning var att öka antal spelare och aktiva och det har haft bra utfall, säger hon.

Leksands softboll-lag vann även inomhus-SM i år och herrarna vann SM i baseboll, så tillsammans vann de tre SM-guld.

– Senast vi vann dubbelt, både baseboll och softboll, var1987, alltså 29 år sedan, säger Annakarin Solén Westling.