Nya tag med friskolan

Föräldragruppen fortsätter sin kamp om att starta friskola i Saxdalen. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

​Föräldrakooperativet i Saxdalen har inte gett upp hoppet om en friskola. Trots avslag från Skolinspektionen på deras ansökan fortsätter nu kampen. Samtidigt vill de göra en servicepunkt i skolbyggnaden.

Hela 2016 har varit ett intensivt år för en föräldragrupp på endast sju personer som valde att kämpa för att få behålla sin skola i byn, när det blev klart att Social- och utbildningsnämnden i Ludvika kommun ville lägga ned några av byskolorna i kommunen.

Ett av förslagen var bland andra F-6-skolan i Saxdalen.

– Vi trodde aldrig det skulle bli förslaget med skolan i Saxdalen. Vi hade behöriga lärare, stora rymliga lokaler, relativt ny stor gymnastiksal, stor skolgård, fungerande ventilation och enligt kommunens egen enkätundersökning kände sig 0 procent av barnen mobbade och 92 procent var trygga i skolan, berättar Magnus Persson, en av föräldrarna i styrelsen för Saxdalens friskola ekonomisk förening.

Dessutom gick 72 barn i skolan och i Saxdalen har befolkningen ökat de senaste åren.

De bildade föreningen i början av året, i första hand för att försöka övertyga politikerna att Saxdalen skulle få ha kvar sina kommunala skola. När det inte gick fattade de beslutet att ansöka om att få starta en friskola.

Det har varit mycket att sätta sig in i på kort tid, enligt Magnus Persson.

– Bara ansökan om att starta friskola är på över 40 A4-sidor och vi är inte så många i gruppen.

Men de har fått mycket hjälp utifrån av människor som engagerat. Och från politikerhåll har vissa varit fantastiska och stöttande, enligt Persson.

I friskolegruppen är de kritiska till hur svårt det har varit att få information från kommunen.

– För att kunna göra en budget behövde vi veta kostnader för eventuell hyra eller för drift och underhåll om det handlar om att köpa byggnaden, men det var ingen som hade några siffror på det. Vi behövde också veta hur stor skolpengen skulle bli för varje barn och den summan fick vi inte förrän dagen innan ansökan skulle vara inlämnad.

De fick inte heller någon rimlig förklaring till varför det blev just Saxdalens skola som skulle läggas ned, med mera.

Skolinspektionen sa nej på deras ansökan för att de ansåg att det fanns brister i budgeten.

– Vi har pratat med banken om att få en checkkredit, men de behöver ett ja från Skolinspektionen för att kunna bevilja det. Problemet är att vi behöver en budget i balans för att få ja från Skolinspektionen, säger Magnus Persson och fortsätter:

– Vi har fått positiva reaktioner från både privatpersoner och företag som är beredda att vara med och sponsra, men Skolinspektionen kräver påskrivna löften om det, men det har vi inte hunnit med än.

Ett annat krav från Skolinspektionen var fler lärare.

– Behöriga lärare och även rektorer har hört av sig och vill jobba hos oss om det blir en skola. Men Skolinspektionen tyckte vi hade räknat med för få lärare och att vi hade satt för höga löner. Vi har pensionerade lärare som kan tänka sig arbeta ideellt i skolan men det är ju inget som kan räknas med i en ansökan, säger Persson.

Kommunen såg det som en nackdel att föräldrarna i Saxdalen skulle starta en friskola, men de hade ändå gett ett löfte om att inte motarbeta satsningarna.

Ändå skickade kommunen ett remissvar till Skolinspektionen där de skrev att om friskolan i Saxdalen skulle få starta skulle det innebära att ojämlikheter vad gäller resursfördelningar till skolor kvarstår samtidigt som planerade skolsatsningar i kommunen uteblir.

– Enligt Skolinspektionen är det ovanligt att kommuner är med och påverkar ett beslut på det sättet, berättar Magnus Persson.

Friskolegruppen hoppas kunna köpa skolbyggnaden men i värsta fall kan det bli så att den istället rivs, trots att en rivning skulle kosta 800 000 kronor för kommunen, som de har hört.

– Vi har också haft förhoppningar om att kommunen skulle lämna inventarierna i skollokalerna. Men vi har fått svar att de inte kommer att lämna något.

I sommar har arbetet med friskolesatsningen legat lite på is, men nu har gruppen satt igång igen och tar nya tag för att kunna skicka in en ny ansökan.

– Det vi har gjort i sommar är att höra med föreningar om de är intresserade av att vi gör en servicepunkt. Tanken är att ha föreningsaktiviteter i lokalerna och kanske ett bibliotek och kyrkan vill ha kvartersgård. Det projektet gör vi tillsammans med landsbygdsutvecklaren i kommunen.

Eftersom hela friskoleprojektet har blivit försenat ställer nu gruppen in sig på att söka för att kunna starta en friskola 2018.

Barnen har redan börjat i skolan i Blötberget och tycker det är roligt med nya kompisar. Men utrymmet i skolan, både inne och ute, är mindre än de är vana vid.

– Vi har också diskuterat det, att det kanske blir så att barnen skaffar nya kompisar och inte vill flytta tillbaka. Därför kanske det blir så att vi startar en F-3-skola. Om allt fungerar som det ska kan vi sedan öka ut med en klass i taget, säger Magnus Persson.