Med Bamses honung kan det funka

Textstorlek:

Får man tjuvlyssna på folk? Ja, vad ska man göra när det pratas så in i vassen överallt. Var på café och satt och skrev om detta med storregion. Dalarna är ju på väg in i någon form av regionalt samarbete som är tänkt att sjösättas om några år. Det är en stor sak. Faktum är att det är det största som hänt länet på länge, och grejen får således inte slarvas bort hur som helst.

Samhällsförändringar må vara smärtsamma. Men frågan är om vi klarar oss utan dem. Hur som helst kommer de vilket vi vill eller inte och då gäller det att vara på tårna. Ödet handlar många gånger om att själv styra det.

Hur som helst. När jag sitter där i mitt bås hör jag plötsligt två personer i båset bredvid. Jag flyttar mig närmare för att försöka höra vad de säger. Det intressanta är att de är inne i en diskussion om mindre samhällen är bättre eller sämre än större samhällen. Och sättet de gör det på både fascinerar och förvånar mig. I stället för den vanliga och många gånger intetsägande diskussionen om vad som är rätt eller fel, verkar de här killarna ta samtalet till en annan och i mina öron litterär diskussion om vad litet respektive stort är för något och hur man bäst bör använda det. I det här läget har jag nu spänt öronen så mycket att det gör ont. Pinsamt om jag skulle bli upptäckt, tänker jag och sörplar på kaffet som om jag vore en mus i ett hörn.

Den ena killen, vi kan kan kalla honom kreti, tar upp detta med gallerna. I den något lustiga serien Asterix och Obelix får vi följa den lilla byn som romarna förgäves försöker införliva i imperiet. Hur de än bär sig åt stretar gallerna emot. Hemligheten är en trolldryck som gör Asterix och Obelix oövervinneliga. Kanske är det så, sa kreti, att dalfolket en gång drack av den där drycken och vill precis som gallerna vara för sig själva. Eller, inflikade pleti, så känner vi oss rätt ensamma och vill inget hellre än krypa in i en stor varm famn.

Nästa litterära exempel handlade om en musmamma, Fru Brisby, som oroas över ett sjukt barn och att bonden ska plöja sönder deras hus. Hon rådfrågar och får hjälp av andra djur hur hon ska göra. Av gammelmusen får hon medicin och kråkan Jeremy flyger henne till ugglan som ger henne rådet att besöka råttorna. Hon förvånas hur intelligenta de är och hon får en amulett som räddar både henne och barnen. Men nu är du väl ändå ute och cyklar, sa pleti. Vad har detta med storregion att göra? Jo, sa kreti. Märk här hur de små djuren precis som vi människor har lärt sig att samarbeta med varandra för att överleva. Om inte stor hjälper liten blir det inte bra. Samma sak med Bamse!

Men nu får du väl ge dig med dina dumheter! Pleti lät arg som ett bi. Vad har den där björnen med detta att göra? Ja det kan man man förstås undra, sa kreti. Som läget är i landet är det inte bra. Tre stora och starka regioner lägger tassarna på det mesta. Om de som Bamse skulle dela med sig lite av sin dunderhonung och hjälpa de små, kan det här bli bra ska du se. Vi blir alla jämnstarka och hjälpsamma mot varandra. Du kanske har rätt, sa pleti, och de skålade med kaffekopparna.