Dietist: Tänk på hur du äter

Dalarnas län är ett av de fetaste. Det beror på hur ofta och hur mycket man äter säger dietister. Foto: Stockphoto
Textstorlek:

​Sveriges äldsta hamburgerkedja Max har öppnat i Mora med 40 unga anställningar. En stor del av män och kvinnor i Dalarna är överviktiga eller har fetma.

– Livsstilen är mobilen i ena handen och en hamburgare i den andra. Det är inte bra, säger en av landstingets dietister Gunilla Lidén.

Det var bandklippning och tal när Max öppnade i Mora förra veckan. I ett pressmeddelande berättar företaget att 40 unga i närområdet har fått jobb. Sverigechef Christoffer Bergfors pekar på nyckelhålsmärkta måltider, trädplanteringar i Afrika samt koll på hambugarnas koldioxidutsläpp.

Enligt Suzanna Westberg Landstinget Dalarna toppar dalfolket landet med överviktiga. Fetma kostar tio miljarder kronor varje år. I början av sommaren debatterade landstingsledamoten Agneta Ängsås (C) att 60 procent av Dalarnas män och 47 procent av kvinnorna är överviktiga eller har fetma, samt att kosten innehåller för lite frukt och grönt. Ängsås berättade att fetma innebär ökad risk för kärlsjukdomar, diabetes, stroke, hjärtinfarkt, cancer, belastningar på rygg och leder, minskad andning, försämrad livskvalitet samt för tidig död. Problemet med fetma och övervikt bland vuxna och barn fick Landstinget Dalarna att skjuta till fem miljoner till fem dietister.

Gunilla Lidén jobbar som dietist i Ludvika. Hon är orolig för den livsstil som snabbmaten har fört med sig och som många lever i. Att sitta ner i lugn och ro och äta tillsammans är i dag sällsynt menar hon.

– Snabbmaten har förändrat våra liv på ett oroande sätt. Vi tar bilen och både beställning och måltid ska gå fort. Man äter inte längre med varandra. Vanligt är mobilen i ena handen och en hamburgare i den andra. Bilden talar sitt tydliga språk: pizzerior och liknande snabbmatsställen dominerar många gatubilder i dag, säger hon och fortsätter:

– Måltiderna är ofta för stora med för mycket läsk, salt, kalorier och tillsatser som kroppen har svårt att göra sig av med. Rapporter visar också att vi bör minska ner på processat rött kött.

Anna Sjödin, chef för daladietisterna, menar att likhetstecken mellan snabbmat och fetma inte är hela sanningen. Äter man snabbmat några gånger i månaden med vatten till, motionerar och i övrigt äter ”sunt”, minskar riskerna för övervikt. Pizza och gammaldags husmanskost innehåller ofta mer energi menar hon.

– Problemet är stora måltider ofta, med fett, socker och kalorier och stillasittande. Mönster bland barn och ungdomar visar sig var och hos vilka de växer upp, säger Anna Sjödin.