Då som nu tvingas många dubbelarbeta för att leva

Jack har tagit plats på Bolindern. Det tog honom 30 år innan han fick köpa den. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

​Sex timmars körning för 54 kronor. Det var verklighet för bonden Erik Eriksson i Baggarvet på 1950-talet. En verklighet många i dag kan känna igen sig i.

På 60 år har det hänt en del. Tekniken har vässats och världen har krympt. Men det som är lika, då som nu, är att många tvingas ha flera jobb för att få dagen att gå ihop. Erik Eriksson i Baggarvet i Borlänge hade på 1950-talet ett litet jordbruk. Men för att det hela skulle gå runt körde han åt andra. Räddningen var traktorn Bolinder BM 10 med slåtteraggregat och plog.

En som vet mer om Erik är Jack Söderström, 81 år, i den gamla jordbruksbygden Lindan. Uppväxt vid järnvägen från 1875, som gick in till Borlänge, blev han den som tog över gården. Även han knäckte extra med att hugga i skogen.

– Det fanns mat men inga pengar. I dag har vi pengar men bryr oss lite om varandra, säger han.

Alla bondgrabbars dröm berättar Jack ville bli lastbilschaufförer. Hade han fått bestämma hade han studerat vidare.

Men som äldst av sex syskon var det han som skulle ta över. Jack kom senare att sitta på flera förtroendeposter. Det här med att ha traktor på 1950-talet var stort.

I en mapp har Jack samlat bilder och anteckningar efter Erik Erikssons jobb. De handlar om olika uppdrag han gjorde på gårdarna.

Det kunde vara slåning (slåtter) 1 timme för 9 kronor. Plöjning 4 timmar 36 kronor och skärning (skära säd på rot) 6 timmar a 6,50 för 36.50 med mera. Jack lägger upp pappren på bordet i kojan vid barndomshemmet.

– Det syns att Erik fick ligga i. Han köpte också en trähytt till traktorn vilket var ovanligt på den tiden, säger Jack.

Han berättar att det dröjde ganska länge innan moderniteter som telefon och annat kom in i huset. Som ung hade han ingen moped eller traktor och telefon kom först på 1960-talet.

Jack ville gärna köpa Eriks Bolinder BM 10, och efter hela 30 år slog drömmen in. Sedan en tid har han traktorn i ett skjul. Nuförtiden blir det inte mycket körning. Men kommer det någon intresserad förbi kan det hända att Jack kör ut traktorn.