Åskdöda renar förbryllar

Ordförande för Idre sameby Benny Jonsson blev uppringd av norska kollegor efter Hardangerviddakatastrofen. Renen på bilden har inget med de åskdödade renarna att göra. Foto: Getty Images
Textstorlek:

​Åskan slog till med full kraft. 322 norska renar på ett bräde. Nu berättar ordförande i Idre sameby Benny Jonsson:
– På 70-talet hade vi renar
i samma område.

Efter att ha sökt Benny flera gånger utan att lyckas får Dalabygden till slut kontakt. Åskan har slagit sönder hemtelefonen samt att det är lite si och så med mobiltäckningen i norra Dalarna. Samtalet bryts flera gånger och vi tvingas ringa om.

Han är ordförande i Idre sameby med cirka 2 700 renar. Ganska snabbt fick han telefonsamtal från norska kollegor den där olycksfredagen den 26 augusti, då så många som 322 renar strök med i Hardangerviddda nationalpark i Norge. NRK skrev att det med största sannolikhet var ett blixtnedslag som fick samtliga djur på fall, och i nuläget är det inget som säger emot uppgiften.

Renarna, både vuxna och kalvar, låg alla blickstilla på ett litet område och tros ha stått mycket nära varandra. Knut Nylend vid statens naturoppsyn berättade för NRK att ett kraftigt åskväder drog fram i området på eftermiddagen, och att djur dör till följd av blixtnedslag. Men händelsen på Hardangervidda är mycket ovanligt.

– Jag kan inte minnas att vi har hört om ett blixtnedslag som har tagit livet av djur i ett så stort omfång, sa Knut Nylend till NRK.

Benny Jonsson, född och uppvuxen med rendrift i Idre, kan bara hålla med Knut Nylend. Han har jobbat 40 år i branschen och har inte varit med om något liknande. Inte heller några av de äldre samerna som han har pratat med.

– Jag tänkte, hur är det möjligt? Jag vet att snöskred har tagit renar och förstås rovdjur. Men att ett åsknedslag kunde göra så här stor skada hade jag nog inte kunnat föreställa mig. De måste ha stått mycket tätt och blixten måste ha slagit ner direkt, säger Benny.

Det som fick händelsen på Hardangervidda att kännas extra för Benny är att på 1970-talet hade hans familj renar inte långt från nedslagsplatsen. En annan sak som han kommer att tänka på är en annan katastrof, också på 70-talet.

Då var det rovdjur som jagade 700 renar utför ett stup. Benny har ingen direkt förklaring till de 322 åskdödade renarna. Men att vädret blivit varmare och extremare märker han och kollegorna av.

– Värst är långvarig värme på vintern. Barkmarkssäsongen förlängs lite, men vi måste stödfodra och det är jobbigt i sörjan att ha koll på djuren.

Dalabygden har sökt personal på Ångströmslaboratoriet i Uppsala utan att lyckas. Tidigare berättade elektricitetsforskaren Vernon Cooray vid Uppslå universitet för Norrbottens-Kuriren att ett blixtnedslag räcker för att döda många renar. Strömmen gick troligen via deras fyra ben och slog ut hjärtat.