Stigs livsstil är världens orkidéer och svensk fisk

Stig i en regnskog i Ecuador. Här antecknar han någon orkidé som han funnit. Det ser varmt ut. Foto: Privat
Textstorlek:

De är levande väsen med behov. Orkidéer är Stig Dalströms liv och passion. Med världen i fokus kartlägger och föreläser han om den enhjärtbladiga växten. Nu ska han hjälpa kungadömet Bhutan med 100 nyupptäckta arter.

När namnet Stig Dalström dyker upp är det säkert många som säger: vem är det? Men pratar man med orkidékännare världen över blir svaret ett annat. Stig, som kommer från Borlänge, räknas som en av världens främsta taxonomer (vetenskapligt indela/klassificera).

Med stora delar av världen som arbetsfält kartlägger, föreläser och illustrerar han jordens artrikaste växt med cirka 800 släkten och 25 000 arter. I Sverige har man funnit runt 45 arter fördelade på 23 släkten. Stig bor i Florida i USA där han skriver böcker, artiklar och illustrerar om orkidéer. När han inte gör det är han på resande fot i världen, bland annat för att bygga upp kunskap om respektive lands orkidéer.

Nu är han hemma i Borlänge för att hälsa på föräldrarna och gamla vänner. Han höll en föreläsning i Skenshyttans bystuga i Säter, och när han för en stund lämnar allt vad orkidéer heter är det fiske som gäller. Att få slå sig ner vid en svensk sjö, med naturen och tystnaden i blickfånget, är något Stig tycker om. Det blir en annan rytm än när han söker efter orkidéer i någon regnskog. Men hur började det hela? Vad var det som fick Stig att bli så fascinerad av natur och växter.

– Det började i barndomen. Mina morföräldrar och föräldrar tog oss med ut i naturen. Men det fanns även tidigare i släkten ett genuint intresse för trädgård som jag tog åt mig, säger Stig och fortsätter:

– Jag inredde mitt rum som en djungel med tropiska växter och djur. Det fanns till och med en orm. Nånstans i det här sökandet, och att mer försöka förstå hur det tropiska livet fungerade, blev jag förtjust i orkidéer. Men jag valde fel utbildning.

Stig hade bra betyg i grundskolan, men vad han skulle bli visste han inte riktigt. Det här med teknik lät bra och han började läsa till bygg- och anläggningsingenjör. Men efter ett tag insåg han att det var inte det han ville göra och växlade istället över till Vassbos tvååriga trädgårdsskola. Det fungerade bättre och han fick jobb på Gustafs blommor. Det i sin tur ledde till en anställning som parkarbetare på Borlänge kommun. Men Stig var inte nöjd med tillvaron.

Den svenska vintern tärde på honom och han längtade ut i världen. Intresset för orkidéer hade tagit fart och resan gick till Ecuador i Sydamerika. Arbetet med att kartlägga växterna gick bra och Stig uppmärksammades för sitt arbete. Men att arbeta och bo i två länder var ingen bra lösning. För att kunna vara utomlands hela året fick han hitta på något för att hålla liv i orkidéintresset.

Han fick kontakt med Marie selby garden i Florida och började frilansa som konsult och illustratör. Nu hade Stig hittat en livsstil som passade honom bra. Med Florida som bas åker Stig till många länder och platser som behöver hans hjälp.

Senaste projektet är att hjälpa kungariket Bhutan, inklämt mellan Indien och Kina i Himalaya, att kartlägga och klassificera 100 nyupptäckta orkidéarter.

Med tanke på höga höjder och slippriga bergväggar är Stig van. Orkidéer växer ofta på svårtillgängliga ställen, där vägen dit kan gå över vilda forsar och nästintill ogenomträngliga skogar och djungler. Så man skulle kunna säga att Stigs tillvaro påminner om filmens Indiana Jones, arkeologen som tvingas slåss mot både skurkar och extrem natur.

– Än har jag klarat mig från att stöta på några problem, även fast vi kan befinna oss i områden som skulle kunna bli farliga om oturen är framme, säger Stig.

Vad är det då som får Stig att nästan ibland riskera livet för denna växt, som sägs vara bland de äldsta på jorden. Stig blir smått filosofisk när han menar att orkidéer är levande väsen med samma behov som du och jag. Den är jordens artrikaste och största växtfamilj som trots det inte förstör sin omgivning, som vi ju gör menar Stig. Den lever i samklang med sin omgivning och det finns inte fler individer än vad området den lever i klarar av. Orkidéer finns till och med på Grönland och kan leva på kaktusar i öknen. I Dalarna har vi vår egen guckusko som blommar under två veckor.
Mats Lindström