Skejtpark för ungas hälsa

Mattias Gyllenhak Liss och Martin Sandström från Leif visar hur den nya skejtparken för nio miljoner ser ut. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Det råder skateboardfeber vid Siljan. Nästa år ska Siljansvallens skatepark vara färdig och klassas då i storlek som topp sju i Sverige. Nio miljoner går själva bygget på.

Det som många kanske trodde var en fluga på 1980-talet, att åka runt på en bräda med hjul, är i själva verket en livsstil som under andra världskrigets brinnande dagar ska ha uppfunnits av franska ungdomar.

En amerikansk reporter rapporterade hem att unga människor i Montmartre i Paris åkte på träbrädor med hjul från rullskridskor. Skateboarden hade sett dagens ljus. Det sägs finns cirka tolv miljoner aktiva åkare i världen, vilket är en siffra som kanske får nytt bränsle när olympiaden i Tokyo 2020 släpper in för första gången skateboardåkarna för att tävla för sina respektive länder.

Att Rättvik varit platsen för skateboardåkare från hela Europa, med tränare som flögs in från USA, är känt. För ett tag sedan hölls en nostalgitripp med framtidsplaner, en ramp liknande den från 1970 och 80-talen 13 x 3,5 meter ska byggas, via Eurocana summer camp reunion. Och som inte det var nog. I grankommunen Leksand är Leif, Leksands extrema idrottsförening från 2003, på väg att förverkliga en dröm: en skatepark som de själva säger är Dalarnas främsta med storlek topp sju i Sverige. Själva bygget är tänkt att hamna på nio miljoner kronor.

Arvsfonden går in med fem miljoner, komunnen tre miljoner, Leksands sparbank en halv miljon och resten för att förverkliga bygget ska komma från sponsring. På torget i Leksand står Mattias Gyllenhak Liss och Martin Sandström från Leif. Båda har lång erfarenhet från extremsporter och skateboard. De berättar att syftet med parken är de senaste årens stora intresse för olika typer av extremsporter och att de gamla träramperna inte riktigt håller i vårt klimat.

Parken ska byggas i betong och Martin och Mattias menar att den är till för alla som vill prova på eller förbättra tekniken mot nya hopp och höjder.

– Skejtparken med allt från kickbikes, inlines, bmx med mera ska främja psykisk och fysisk hälsa. Leksands och Dalarna får ytterligare en attraktion som är tänkt att locka hit människor från när och fjärran, säger Mattias.

Mattias och Martin ser också skejtparken i ett annat sammanhang. När ungdomar inte längre på naturlig väg söker sig till föreningslivet utan hamnar så att säga mellan stolarna, kan andra kommuner visa att skejtparker har kunnat fångat upp dessa ungdomar och fått dem att engagera sig.