Rekordmånga Älvstädar

Intresset för Älvstädar-SM är i år rekordstort.​
Textstorlek:

​Nästan 2 300 ungdomar är anmälda till årets Älvstädar-SM och det är rekord. I helgen tävlar de om 25 000 kronor till sin idrottsförening.

För fjärde året i rad tävlar ungdomsidrottsföreningar i Älvstädar-SM längs med fyra av Sveriges älvar: Dalälven, Klarälven, Ljusnan och Gullspångsälven.

Intresset för tävlingen är i år rekordstort och nästan 2 300 ungdomar är anmälda från totalt 90 föreningar. De representerar 33 olika idrotter och fotboll är vanligast men det finns också cheerleading, parkour och skidskytte, enligt ett pressmeddelande från Fortum.

I helgen, den 27 och 28 augusti kommer fler än 1 250 personer från 42 idrottsföreningar bara i kommunerna längs Dalälven att städa älvkanterna.

Älvstädar-SM är ett samarbete mellan Fortum och Städa Sverige – Idrottens Miljöorganisation. Tävlingen riktar sig mot ungdomar som är aktiva i någon typ av lokal idrottsförening.

Per Langer, vd för Fortum i Sverige, tycker det är fantastiskt att se engagemanget från ungdomarna, liksom bredden på idrotter som är representerade.

– Jag är stolt över att vi, tillsammans med Städa Sverige, har möjlighet att genomföra Älvstädar-SM för fjärde året i rad. Vi bidrar till det svenska föreningslivet, en fin närmiljö och en rolig gemensam upplevelse, säger han.

Att tävla i skräpplockning kan vara svårt så själva tävlingsmomentet är en fototävling. Föreningarna laddar upp sina bidrag på en kampanjsajt och där gäller det att samla likes, det vill säga att andra går in och gillar bilden.

Vinnaren utses sedan genom en kombination av antalet likes och hur väl juryn tycker att bilden speglar livet vid älven. De som vinner får 25 000 kronor till sin idrottsförening.

Förutom det utses en pristagare per älvsträcka och de får 10 000 kronor var till sin föreningskassa.

Ungdomarna får även lära sig om miljön längs med älvarna och bara genom att delta i Älvstädar-SM får varje lag en ersättning på minst 5 000 kronor för sin städinsats.

Under de fyra år som Älvstädar-SM arrangerats har 5 158 barn och ungdomar deltagit. De har plockat motsvarande 19,4 kilo skräp vardera, eller närmare 100 ton sammanlagt.

Skräpet som samlats in under Älvstadar-SM har sorterats i minst fyra kategorier: brännbart, icke brännbart, miljöfarligt avfall och sådant som går att panta.