OS-medaljen spökar än

I London-OS 2012 blev Lassi Karonen fyra i finalen och missade en medalj. Här ett av kvalhiten. Det händer att Lassi tänker på denna final. Foto: Johan Pellas
Textstorlek:

Han var i sitt livs form men sjukdom och knappa metern stoppade roddaren Lassi Karonen från att ta OS-medalj.
– Detta kommer över mig ibland, säger han.

I dag drar OS i Brasilien igång. Svenska kvinnor och män ska försöka knipa de ärofulla medaljerna och få ett minne för livet. Gränsen mellan fiasko och succé är hårfin.

Det vet leksingen och den före detta roddartalangen Lassi Karonen. OS i Peking 2008 var han i sitt livs form. Flera av konkurrenterna hade han tidigare spöat. Men inför finalen blev han sjuk och slutade snöpligt sexa. London 2012. Samma sak där, kanonform och segerviss såg loppet bra ut och en medalj hägrade. Men med dryga metern efter kom han på fjärde plats.

Båda loppen gör sig ibland påmind för Lassi, på jobbet, i vardagen då allt annat ska fungera: ”Vad hade hänt och jag inte blivit sjuk, om jag hade tagit i lite till, gett det där sista som egentligen inte finns, men som vid rätt ögonblick måste plockas fram om man vill ha en medalj runt halsen”. Under OS ska Lassi jobba som kommentator, som också en annan dalaidrottare, häcklöperskan Jenny Kallur, ska göra.

– Det är lätt att sitta i tevesoffan och kritisera om en svensk inte vinner. Men jag vet hur det är när kroppen skriker av smärta och man känner blodsmak i mun, säger Lassi.

– Därför tror jag att vi före detta elitidrottare kan ge en annan bild av ett lopp än en vanlig sportkommentator. Jag ser verkligen fram emot att åter kliva in i rollen som expertkommentator för rodd.

När Dalabygden når Lassi på telefon är han och sambon i semestertagen för några dagars cykling i Vemdalen. I 40 års present fick han nämligen en cykel som han trivs riktigt bra med. På frågan om han tänker göra en återkomst som elitcyklare är svaret nej.

Att tävla på högre nivå har han lagt på hyllan. Det skulle krävas heltidssatsning och ganska mycket pengar för att klara ett sådant projekt.

Och som familjefar med jobb blir det svårt. Men mest är det åldern som sätter stopp.

Lassi blev ganska överraskad när häcklöperskan Susanna Kallur, som tidigare skadad också uppnått hög idrottslig elitålder, lyckades ta sig till OS, trots att hon inte klarade av kvalgränsen. Det finns många som har åsikter om detta menar han.

Lassi ska nu kommentera världens största idrottsevenemang. När det gäller denna typ av arrangemang och elitidrott tycker han att pengarna styr för mycket som tänjer på gränserna.